Όταν ο ιστορικός ΑΟΞ έγινε Skoda Ξάνθη…

Τέλη δεκαετίας ’80. Η Ξάνθη, με την ονομασία ΑΟΞ τότε, βρίσκεται ήδη στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής εξαργυρώνοντας την εκπληκτική πορεία της περιόδου 1988-89. Το πανηγύρι, βέβαια, για τη μεγάλη επιτυχία έχει κοπάσει.

Οι φίλοι της ακριτικής ομάδας μπορεί να ζουν μεγάλες στιγμές, η διοίκηση Κοκκάλα, ωστόσο, περνά δύσκολη περίοδο, καθώς δεν δύναται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της κατηγορίας.

Σε μια εποχή στην οποία ο όρος «χορηγός» είναι παντελώς άγνωστος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο πρόδρομος της επιτυχίας, Θοδωρής Κοκκάλας, ψάχνει τρόπο να ενισχύσει τα οικονομικά του ΑΟΞ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «ΒΙΑΜΑΡ» που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, Χρήστος Πανόπουλος, ανεβαίνει συχνά-πυκνά στη Θράκη για να επιδοθεί στο ένα από τα δύο αγαπημένα του χόμπι. Το κυνήγι. Σε μία από τις εξορμήσεις του, ο αντιπρόσωπος της Skoda στην Ξάνθη, Βασίλης Σαρχόσης, τού ρίχνει την ιδέα να εμπλακεί στα διοικητικά του ΑΟΞ. Ο Πανόπουλος αρχικά δεν είναι θετικός. Κι εξηγεί ότι αν δεν αλλάξει ο αθλητικός νόμος, ούτως ώστε να μπορούν τα αθλητικά σωματεία να σπονσοράρονται από εταιρίες και να χρησιμοποιούν στην ονομασία τους ΚΑΙ το όνομα της εταιρίας, δεν προτίθεται να επενδύσει. Ως διά μαγείας και για καλή τύχη της Ξάνθης, ο νόμος αλλάζει τις ημέρες που οι επαφές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Στις 10 Οκτώβρη του 1991, σαν σήμερα δηλαδή, πριν από 21 χρόνια, ο «γάμος» γίνεται πραγματικότητα (η αρχική συμφωνία προέβλεπε τριετή χορηγία. Στα τέλη του 1993, η ομάδα πέρασε αποκλειστικά στα χέρια του Χρήστου Πανόπουλου). Η «ΒΙΑΜΑΡ» και ο ΑΟΞ υπογράφουν τα συμβόλαια και η ομάδα μετονομάζεται σε Skoda Ξάνθη. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εταιρία δίνει το όνομα «προϊόντος» της σε ποδοσφαιρικό σύλλογο. Η ΒΙΑΜΑΡ προσφέρει άμεσα το ποσό των 40 εκατ. δραχμών στην ομάδα, παραχωρεί στην ΠΑΕ οκτώ αυτοκίνητα, δίνει πριμ ύψους 18 εκ. δραχμών σε περίπτωση εξόδου στην Ευρώπη, όπως επίσης κι ένα αυτοκίνητο ως δώρο στον καλύτερο παίκτη της σεζόν. Η ΒΙΑΜΑΡ φιλοδοξεί επίσης να «παρέμβει» στην εμφάνιση της ομάδας, οι οπαδοί όμως θέτουν ως όρο (που γίνεται σεβαστός) τη διατήρηση των χρωμάτων και του σήματος που απεικονίζει τον Δημόκριτο τον Αβδηρίτη (Θρακιώτης φιλόσοφος 460-370 π.Χ.).

Η γιορτή για τη νέα εποχή της Ξάνθης λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Ledra Marriott στη Λεωφόρο Συγγρού (η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση). Η Ξάνθη αποκτά πλέον άλλη δυναμική έχοντας ως επενδυτή (και αργότερα ιδιοκτήτη) έναν άνθρωπο που θα εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και βέβαια για τον αθλητισμό της Θράκης.

Σε αυτά τα εικοσιένα χρόνια, υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες ανάμεσα στον μεγαλομέτοχο και τους υποστηρικτές της Ξάνθης. Εντάσεις που άλλοτε είχαν ως αφορμή την αλλαγή χρωμάτων της ομάδας, άλλοτε τις μεταγραφές, άλλοτε τις αγωνιστικές επιδόσεις της Skoda. Οσο κακή διάθεση, όμως, και αν έχει κάποιος απέναντι στον Χρήστο Πανόπουλο, δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσει ότι «απογείωσε» την Ξάνθη.

Δεν είναι μόνο από την ημέρα που ανέλαβε, η ομάδα δεν υποβιβάστηκε ποτέ από την κορυφαία κατηγορία, αλλά αντιθέτως κατάφερε να καταξιωθεί, να αγωνιστεί στα Κύπελλα Ευρώπης και να αφήσει στη μνήμη των οπαδών της μια εκπληκτική εμφάνιση στο Ρίβερσαϊντ. Ούτε ότι στα χρόνια ηγεσίας του, η Ξάνθη ανέδειξε σημαντικούς ποδοσφαιριστές και τροφοδότησε με μεγάλα ταλέντα τις μεγάλες δυνάμεις της χώρας, προσελκύοντας συγχρόνως και αξιόλογους ξένους αθλητές. Ούτε καν ίσως, ότι ουδέποτε υπήρξαν προβλήματα πληρωμών σε παίκτες, προπονητές ή απλούς εργαζόμενους.

Η μεγάλη του συνεισφορά αφορά στις εγκαταστάσεις που έχει ο σύλλογος και στην υποδομή. Η Skoda Ξάνθη έχει δικό της προπονητικό κέντρο και μάλιστα υπερσύγχρονο, έχει δικό της γήπεδο, πραγματικό στολίδι και διαθέτει μία από τις πλέον αξιόλογες Ακαδημίες της χώρας. Αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον. Το μόνο που λείπει σε αυτή την εικοσαετία; Ενας τίτλος. ΄Η καλύτερα ένα Κύπελλο, καθώς αυτός είναι ο μεγάλος καημός του Πανόπουλου. Πολλοί, δε, θεωρούν ότι όταν η Ξάνθη το κατακτήσει, ο «μεγάλος», όπως τον αποκαλούν στα Πηγάδια, θα αποχωρήσει ανακουφισμένος…

Θοδωρής Κοκκάλας: «Νιώθω μεγάλη δικαίωση»

Ο άνθρωπος που ανέβασε την Ξάνθη δύο κατηγορίες και που συνετέλεσε, ώστε να αλλάξει η δυναμική της, φτάνοντας σε συμφωνία με τον Χρήστο Πανόπουλο ήταν ο Θοδωρής Κοκκάλας.  Ο κ. Κοκκάλας αποστασιοποιήθηκε μετά τις εξελίξεις, δεν πήγαινε καν στο γήπεδο, παρακολουθούσε όμως, στενά την πορεία της αγαπημένης του ομάδας. Και δεν είχε κρύψει σε δηλώσεις πoυ είχε κάνει στο Onsports, με αφορμή την συμπλήρωση 20ετίας από τη συμφωνία, ότι νιώθει απόλυτα δικαιωμένος για την τότε επιλογή του…

«Εκείνη την εποχή ήμασταν φρέσκοι στην Α’ Εθνική και τα οικονομικά δεδομένα δεν μας άφηναν πολλά περιθώρια. Εψαχνα να βρω πόρους για την ομάδα και μέσω του κ. Σαρχόση, κάναμε μια γνωριμία με τον κ. Πανόπουλο. Συμφωνήσαμε αρχικά για τη χορηγία και εν συνεχεία η ομάδα πέρασε στα χέρια του. Ημουν σίγουρος τότε ότι έκανα την καλύτερη επιλογή. Θα μπορούσα να κρατήσω την ομάδα και να βαδίζουμε έστω και με δυσκολία, αλλά το θέμα ήταν να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Ο κ. Πανόπουλος ήταν σημαντικός επιχειρηματίας, η ΒΙΑΜΑΡ μεγάλη εταιρία, δεν είχα κανέναν ενδοιασμό ότι το εγχείρημα θα πετύχαινε. Και βέβαια βλέποντας την ανάπτυξη της Ξάνθης σε αυτή την εικοσαετία, δεν μπορώ παρά να νιώθω απόλυτα δικαιωμένος», ήταν τα λόγια του κ. Κοκκάλα που σε ερώτηση για τα αίτια αποχής του από το γήπεδο, εξήγησε: «Δεν έχω καμία πικρία, ούτε τσακώθηκα με κανέναν. Ισα, ίσα που θεωρώ ότι οι φίλοι του ΑΟΞ με εκτιμούν. Από την ημέρα που αποχώρησα, όμως, αποφάσισα να αλλάξω σελίδα. Εχω τις επιχειρήσεις μου με τις οποίες ασχολούμαι και όταν μπορώ, παρακολουθώ την Ξάνθη εξ αποστάσεως».

Χρήστος Πανόπουλος: «Δέθηκα με την Ξάνθη και την αγάπησα»

Η σημερινή είναι σημαντική και ημέρα μνήμης για τον Χρήστο Πανόπουλο, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Onsports επίσης με αφορμή τη συμπλήρωση 20ετίας απ΄τη συμφωνία, γύρισε τον χρόνο πίσω, θυμήθηκε τις πρώτες κουβέντες με τους παράγοντες του ΑΟΞ και αναφέρθηκε στο «ευχάριστο παρελθόν» και το «δυσάρεστο παρόν».

«Δεν ήμουν από την αρχή θετικός σε αυτό το εγχείρημα και όταν με είχαν πλησιάσει από τον ΑΟΞ, τους είχα εξηγήσει ότι αν δεν άλλαζε ο νόμος ώστε να μετονομάσω την ομάδα, δεν θα προχωρούσαμε. Όταν βέβαια τροποποιήθηκε ο νόμος, δεν μπορούσα να μην κρατήσω τον λόγο μου. Δεν είχα καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, δεν το παρακολουθούσα καν. Μου άρεσε μόνο το γουότερ-πόλο. Από τη στιγμή βέβαια που μπήκα στον χορό, χόρεψα και δέθηκα πολύ γρήγορα με την Ξάνθη. Συνδέθηκα με τον κόσμο, την πόλη και την ομάδα, την οποία και αγάπησα. Αν αύριο φύγω από το ποδόσφαιρο, ο μόνος λόγος που θα εξακολουθήσω να το παρακολουθώ είναι η Ξάνθη…».

Για την οποία φτιάξατε εγκαταστάσεις και γήπεδο…

«Υπήρξε μια περίοδος που τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν πολλά. Τότε αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην ομάδα. Δεν κάναμε καμία μεταγραφή, αλλά φτιάξαμε τις εγκαταστάσεις και το γήπεδο. Νομίζω ότι ήταν σημαντικότερη ως προσφορά από ό,τι αν παίρναμε κάποιους ποδοσφαιριστές για να ενισχυθούμε…»

Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα περνούσαν τόσα χρόνια;

«Ποτέ! Ετυχε και τότε μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορούσα να σκεφτώ καν ότι θα κρατούσε τόσο μεγάλο διάστημα αυτή η σχέση και η ενασχόλησή μου με την Ξάνθη. Τα χρόνια όμως πέρασαν γρήγορα. Τα πρώτα χρόνια και μέχρι και πριν μια πενταετία, τα αναπολώ. Οσο περνά ο καιρός, όμως, σιχαίνομαι το ποδόσφαιρο και όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω πει αρκετές φορές ότι αναζητώ τρόπο να φύγω, εξασφαλίζοντας βέβαια πρώτα το μέλλον της Ξάνθης»

Αριστείδης Πιαλόγλου: «Από τα πρόθυρα χρεοκοπίας, στην καθιέρωση»

Προϋπήρχε στην Ξάνθη πριν εμφανιστεί ο Πανόπουλος. Κι εξακολουθεί να την υπηρετεί και σήμερα. Ο Αριστείδης Πιαλόγλου, παραδέχεται ότι η… αλλαγή φρουράς δεν ήταν εύκολη υπόθεση…

«Η ιδέα ήταν πρωτοποριακή, αλλά η αλήθεια είναι ότι πέρασε από χίλια και μάλιστα ταραγμένα κύματα για να υλοποιηθεί. Όχι τόσο λόγω αντιδράσεων του κόσμου, αλλά κυρίως εξαιτίας προβλημάτων με τους νόμους και τη γραφειοκρατία. Για να είμαι ειλικρινής, βέβαια, ήμασταν και λίγο κουμπωμένοι στην αρχή. Αμφότερες οι πλευρές όμως εμπιστεύθηκαν η μία την άλλη και νομίζω ότι η Ξάνθη ευεργετήθηκε με τον ερχομό του κ. Πανόπουλου. Από εκεί που βρισκόμασταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καταξιωθήκαμε στην Α’ Εθνική, βγάλαμε ποδοσφαιριστές, γίναμε ομάδα-πρότυπο από πλευράς λειτουργίας και οργάνωσης. Κι αυτό συνέβη γιατί ο κ. Πανόπουλος δέθηκε με την Ξάνθη και δεν είδε το εγχείρημα μόνο επιχειρηματικά. Εξ ου και τα όσα έχει κάνει για την ομάδα που λειτουργεί σε άκρως επαγγελματικά πρότυπα. Η απόφαση του 1991, άλλαξε την ιστορία του ΑΟΞ».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×