ΑΕΛ: 35 χρόνια από το πρώτο… αστέρι (video)

Σαν σήμερα το 1985 η ΑΕΛ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Η δυναμική της ΑΕΛ τη δεκαετία του 1980 ήταν τεράστια και η πρώτη σημαντική επιτυχία ήρθε στις 22 Ιουνίου 1985, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Αυτή ήταν η τρίτη παρουσία των «βυσσινί» σε τελικό, καθώς ήταν φιναλίστ το 1982 και το 1984. Απέναντι στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ το 1985 όμως ήρθε η ώρα για την κατάκτηση της πρώτης κούπας.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε αρκετά προβλήματα, την ώρα που βρισκόταν και στα… σύννεφα λόγω του τίτλου, με την ΑΕΛ να παρουσιάζεται σοβαρή στο γήπεδο και να παίρνει τη νίκη.

Ο τελικός ξεκίνησε ιδανικά για τη Λάρισα, καθώς μόλις στο 18΄’ ο Βασίλης Βασιλάκος ρίχνει γονατιά στον Άνταμτσικ και αποβλήθηκε. Ο ΠΑΟΚ έμεινε με 10 παίκτες και οι Λαρισαίοι εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα. Η ΑΕΛ άνοιξε το σκορ στο 39’ με το Μιχάλη Ζιώγα και διπλασίασε τα τέρματά της με την έναρξη του δευτέρου μέρους, στο 47’, με τον Καζιμίρ Κμίετσικ. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μειώσει προσωρινά σε 2-1 στο 55’ με γκολ του Γιώργου Σκαρτάδου. Η ομάδα του κάμπου, όμως, μέσα σε ένα τρίλεπτο, πέτυχε δύο γκολ στο 72’ με τον Μιχάλη Ζιώγα, το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο παιχνίδι και στο 75’ με το Γιάννη Βαλαώρα για να φτάσει στο θριαμβευτικό 4-1.

Κι αν πολλοί θεώρησαν τυχαία την επιτυχία της ΑΕΛ, τρία χρόνια μετά, ήρθε η κατάκτηση του πρωταθλήματος, που έδειξε πως οι «βυσσινί» είχαν ποιότητα και διάρκεια.

ΑΕΛ (Aντζέι Στρειλάου): Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης (85' Τσιώλης), Κμίετσικ, Βαλαώρας.

ΠΑΟΚ (Βάλτερ Σκότσικ): Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (20' Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σύγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (62' Δαμανάκης).

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×