ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ο τελικός Κυπέλλου μέσα από αριθμούς και χρονολογίες (photos)

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Το Onsports.gr παρουσιάζει ορισμένους από τους αριθμούς και τις χρονολογίες που έμειναν στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο... περιπέτεια και δύο αναβολές, η ώρα για τον 78ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έφτασε! Ο Ολυμπιακός κι η ΑΕΚ συναντιόνται ξανά για πρώτη φορά μετά το 2016 με στόχο φυσικά στο τέλος της βραδιάς να σηκώσουν ψηλά το τρόπαιο!

Οι “ερυθρόλευκοι” είναι η ομάδα που το έχει πράξει τις περισσότερες φορές στην ιστορία του θεσμού, αλλά αντίστοιχα η “Ένωση” είναι η πρώτη που το κέρδισε! Ήταν το μακρινό 1932!

Από εκείνο το 5-3 επί του Άρη στον τελικό, συνέβησαν πολλά! Κάθε ένα από αυτά ήταν σαν ένα κομμάτι παζλ στον πίνακα ενός αγώνα που κρίνει τον τίτλο, σε έναν θεσμό που αρέσκεται να αποκαλείται παγκοσμίως ως “διοργάνωση των εκπλήξεων”.

Ποιος είναι ο πρώτος τελικός που οδηγήθηκε στα πέναλτι, ποιο είναι το μεγαλύτερο σκορ και ποιος ο πρώτος παίκτης που σκόραρε με δύο διαφορετικές ομάδες; 

Το Onsports.gr συγκέντρωσε 19 αριθμούς και χρονολογίες μέσα από την “πλούσια” ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας.

Δείτε στο gallery...

Η ιστορία του τελικού Κυπέλλου με τη “γλώσσα” των αριθμών
11 ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο! Ο Ολυμπιακός έχει τα περισσότερα (βλ. 27), ενώ η άλλη φετινή φιναλίστ, η ΑΕΚ, μετράει 15.
8η φορά που ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα συναντηθούν σε τελικό Κυπέλλου. Η “Ένωση” έχει κατακτήσει το τρόπαιο τέσσερις κι οι “ερυθρόλευκοι” τρεις φορές.
5η σερί χρονιά που η ΑΕΚ θα αγωνιστεί στον τελικό του θεσμού, επίδοση που αποτελεί φυσικά ρεκόρ.
2005 είναι η πρώτη χρονιά που ο τελικός διεξήχθη εκτός Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στην Πάτρα, μετά ακολούθησε το Ηράκλειο κι ο Βόλος.
3 είναι οι φορές που ο τελικός είχε έδρα τον Βόλο, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής σεζόν. Οι δύο προηγούμενες ήταν το 2007 και το 2017.
25 σεζόν ο τελικός διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Είναι το γήπεδο που τον έχει φιλοξενήσει τις περισσότερες φορές.
1980 είναι η χρονιά που η Καστοριά γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτά το τρόπαιο. Στη συνέχεια ακολούθησαν η Λάρισα κι ο ΟΦΗ
1949 η πρώτη χρονιά που ο τροπαιούχος αναδείχθηκε στην παράταση. Μάλιστα, αυτό συνέβη σε επαναληπτικό τελικό, όπου η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό, μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα.
1974 διεξήχθη ο πρώτος τελικός που οδηγήθηκε στα πέναλτι, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί 4-3 του Ολυμπιακού.
34 πέναλτι (τα 29 ήταν εύστοχα) εκτέλεσαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός στον τελικό του 2009. Επίδοση που αποτελεί ρεκόρ (γενικά στη διοργάνωση) καθώς ξεπέρασε τα 32 που είχαν εκτελεστεί στο 1986 στο Αναγέννηση Γιαννιτσών-ΠΑΟΚ.
2 σεζόν και μάλιστα “back-to-back” (1990/91 και 1991/92) ο τελικός ήταν διπλός, με νικητές τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αντίστοιχα. Το “πείραμα” δεν πέτυχε κι έτσι επιστρέψαμε σε μονούς τελικούς.
7-1 είναι το σκορ της πιο ευρείας νίκης σε τελικό κι ανήκει στην ΑΕΚ, η οποία είχε επικρατήσει με το συγκεκριμένο σκορ του Απόλλωνα το 1996.
0 γκολ! Ο μοναδικός τελικός στον οποίο δεν σημειώθηκε κανένα τέρμα συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης ήταν το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός το 1997. Η “Ένωση” κατέκτησε το τρόπαιο με 5-3 στα πέναλτι.
4 διαφορετικές ομάδες έχει οδηγήσει στον τελικό ως προπονητής ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Επίδοση που αποτελεί ρεκόρ, όπως και τα τρία τρόπαια που μετράει (το έχασε μόνο με τον Άρη).
3/4 μετράει κι ο Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος είναι αντίστοιχα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει παίξει τελικό με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Με την Καστοριά, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον Αθηναϊκό. Το έχασε μόνο με την ομάδα του Βύρωνα.
41 συμμετοχές σε τελικό (μαζί με τη φετινή) μετράει ο Ολυμπιακός, ο οποίος είναι στην κορυφή και της συγκεκριμένης λίστας. Η ΑΕΚ θα παίξει για 26η φορά στην ιστορία της.
6 γκολ μετράει σε τελικούς ο Γιώργος Σιδέρης, όντας ο πρώτος στη σχετική λίστα. Επίσης, με 73 παραμένει μέχρι και σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ του θεσμού. Σε πέντε σεζόν ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα.
1ος παίκτης που σκόραρε με δύο διαφορετικές ομάδες σε τελικό ήταν ο Αλέκος Χατζησταυρίδης, το 1939 με την ΑΕΚ και το 1947 με τον Ολυμπιακό.
2 ομάδες έχουν μπορέσει να κατακτήσουν το τρόπαιο τρεις συνεχόμενες σεζόν. Ο Παναθηναϊκός το διάστημα 1992-1995 κι ο ΠΑΟΚ τις τρεις τελευταίες σεζόν.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×