Τα χρυσοφόρα πρωταθλήματα

Οι ισχυρές και πλούσιες ομάδες της Ευρώπης στα καλοκαιρινά… ψώνια δεν ασχολούνται μόνο με εγχώριες «ετικέτες» από μεγάλα αντίστοιχα «μαγαζιά» αλλά καλοβλέπουν και τις φθηνότερες αγορές.

Υπάρχουν τέτοιες στον ποδοσφαιρικό χάρτη για χάρη των οποίων έχει γιγαντωθεί το επάγγελμα του σκάουτερ. Το πρωτάθλημα που έχει ως τώρα τα περισσότερα οφέλη από μεταγραφές είναι η Ligue 2 της Γαλλίας με κέρδη που φτάνουν τα 41,8 εκατ. ευρώ! Από αυτά περίπου τα μισά εισέπραξε η Λανς δίνοντας, μεταξύ άλλων , αντί 10 εκατ.ευρώ  τον 18χρονο στόπερ Ράφαελ Βαράν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αρκετά χρήματα κέρδισε άλλη μία υποβιβασθείσα, η Μονακό παραχωρώντας Ν’ Κούλου στη Μαρσέιγ και Ριφιέ στη Σ. Ετιέν. Με κέρδη και η Τρουά, χάριν του Σισόκο που θα συνεχίσει τη σταδιοδρομία ρτου στην Ουντινέζε.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Εredivisie με έσοδα που ξεπερνούν τα 32 εκατ. Ευρώ. Από αυτά το ένα τρίτο το καρπώθηκε η Ουτρέχτη που μοσχοπούλησε τον Μέρτενς στην Αϊντχόφεν και τον Φαν Βολφσβίνκελ στη Σπόρτιγκ Λισαβώνας. Κερδισμένη επίσης η Φέγενορτ που έδωσε τον Καστάινος στην Ιντερ αλλά και η Αλκμααρ. Από την ΑΖ ψώνισε η Εσπανιόλ αγοράζοντας τον Μορένο αντί 5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας με 25, 6 εκατ. ευρώ και την Μπέρμιγχαμ να καρπώνεται περίπου το 60% αυτού του ποσού από τις πωλήσεις του στόπερ Τζόνσον στη Γουλβς και του αμυντικού χαφ Γκάρντνερ στη Σάντερλαντ. Ακροβότερη μεταγραφή αυτή του Τσάρλι Ανταμ με την Μπλάκμπουλ να εισπράττει 8 εκατ. ευρώ  από τη Λίβερπουλ.

Η Σερβία μπήκε στη λίστα χάριν της Παρτιζάν η οποία έβαλε στο ταμείο της πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Εκτός από τον Φέισα που αγόρασε ο Ολυμπιακός, έφυγαν οι δύο κεντρικοί αμυντικοί. Ο Νάστασιτς πήγε για τρία εκατ. ευρώ στη Φιορεντίνα και ο Σάβιτς για 12 στη Μάντσεστερ Σίτι. Λίγα τα κέρδη του Ερυθρού Αστέρα από την μεταγραφή του Νινκόφ στην Τουλούζ.

Ο ιστορικός υποβιβασμός της Ρίβερ Πλέιτ έφερε στο τοπ τεν της σχετικής λίστας την Β’ Κατηγορία της Αργεντινής. Οι «εκατομμυριούχοι» πήραν περίπου 16,5 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις του Ερικ Λαμέλα στη Ρόμα και του Ντιέγκο Μπουονανότε στη Μάλαγα.

Κέρδη και για την Ligue 1 της Γαλλίας που έχουν φτάσει, έως τώρα, τα 16,2 εκατ. Η ομάδα που έβαλε τα περισσότερα στο ταμείο της ήταν η Σεντ Ετιέν με 25 εκατ. ευρώ ενώ οι πιο ακριβές μεταγραφές σε ομάδες του εξωτερικού ήταν του Ζερβίνιο στην Αρσεναλ και του Τουλαλάν στη Μάλαγα.

Από τη Β’ Κατηγορία της Γερμανίας κερδισμένες ήταν η Μπόχουμ  που έδωσε τον Σέστακ στην Ανκαρακουτσού και τον Φουκς στην Μάιντζ και η Αϊντραχτ Φραγκφούρτης η οποία παραχώρησε στη Βόλφσμπουργκ τους Οκς, Ρους.

Από το Βέλγιο ξεχώρισαν οι παραχωρήσεις των Βίτσελ στη Σπόρτιγκ Λισαβώνας και του 19χρονου κίπερ Κουρτουά στην Τσέλσι από τις Σταντάρ Λιέγης και Γκενκ αντίστοιχα. Τέλος κέρδη είχαν τόσο η Segunda Divizion της Ισπανίας αλλά και η Serie B της Ιταλίας.

Στον πίνακα τα πρωταθλήματα με τα περισσότερα κέρδη, ως τώρα, στο μεταγραφικό παζάρι. Τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ.

Ligue 2 Γαλλίας                            41,8

Eredivisie Ολλανδίας                      32,3

Championship Αγγλίας                    25,6

SuperLiga Σερβίας           21,7

Primera B Apertura Αργεντινής        17,3

Bundesliga 2 Γερμανίας                 16,4

Ligue 1 Γαλλίας                             16,2

Jupiler Pro League Βελγίου          13,8

Segunda Divizion Ισπανίας          11,1

Serie B Ιταλίας                           10,2

Και οι ομάδες που έχουν αποκομίσει τα περισσότερα κέρδη, ως τώρα από τα παραπάνω πρωταθλήματα. Τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ.

Σεντ Ετιέν            25

Λανς                    18,2

Ρίβερ Πλέιτ           16,5

Παρτιζάν              15,5

Μπέρμιγχαμ           15,3

Ουτρέχτη              11,5

Αλμερία                11

Μονακό              10

Γκενκ                 9,5

Αλκμααρ            8,5

Σε επίπεδο ποδοσφαιριστών, πάντα για τα παραπάνω πρωταθλήματα,  τα περισσότερα χρήματα έχουν δοθεί για την απόκτηση νέων παικτών. Πιο ακριβή μεταγραφή αυτή του επιθετικού Ντούντζακ. Για χάρη του 24χρονου Ούγγρου η Ανζχί Ματσακχάλα της Ρωσίας δαπάνησε 14 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα η Ρόμα έδωσε 12 εκατ. για τον 19χρονο επιθετικό χαφ της Ρ. Πλέιτ, Ερικ Λαμέλα, το ίδιο ποσό κατέβαλε και η Μάντσεστερ Σίτι για να πάρει τον 20χρονο στόπερ Στέφαν Σάβιτς. Επένδυση στο μέλλον και για τη Ρεάλ Μαδρίτης  που δεν το σκέφτηκε καθόλου να πληρώσει στη Λανς 10 εκατ. για τον 18χρονο κεντρικό αμυντικό Ράφαελ Βαράν. Πάνω από 10 εκατ. ευρώ στοίχισαν ο (πρώτος σκόρερ της Λιλ πέρσι) Ζερβίνιο στην Αρσεναλ και ο Τουλαλάν στη Μάλαγα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×