Ανανιάδης: «Δεν ευνοεί το σημερινό σύστημα παίκτες τύπου Γκάλη»

Το ένδοξο παρελθόν του Άρη, τότε που κατακτούσε διαδοχικά πρωταθλήματα, θυμήθηκε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Διονύσης Ανανιάδης.

Με δηλώσεις του στο Άρης FM 92.8 αναφέρθηκε στη δημιουργία της αυτοκρατορίας των Θεσσαλονικιών, το Νίκο Γκάλη, ενώ ευχήθηκε η ομάδα να συνεχίσει σε υγιείς βάσεις. Αναλυτικά τα όσα είπε…

Για τον Άρη: «Ο Άρης από παράδοση θεωρούταν μπασκετικό σωματείο που έπαιζε το πιο σωστό μπάσκετ, με φιλάθλους που αγαπούσαν το άθλημα. Αυτό κράτησε και οδήγησε τον Άρη στο να δημιουργήσει παράδοση. Ήταν ίσως και αδικημένο το σωματείο, καθώς ενώ έπαιζε πολύ καλό μπάσκετ πριν ακόμα πάω εγώ, έχοντας μια ομάδα που ήμουν θαυμαστής της, δεν έπαιρνε τίτλους και θεωρούσαμε ότι οι τίτλοι είναι υπόθεση της Αθήνας και μοιρολατρικά το αποδεχόντουσαν όλοι αυτό. Εκείνη ήταν η μεγαλύτερη αξία του δικού μας επιτεύγματος. Καταφέραμε και παρουσιάσαμε ένα τέτοιο σύνολο παίρνοντας δίκαια τον τίτλο το 1979. Για πρώτη φορά άναψαν για μια ομάδα τα φώτα της πόλης».

Για την αυτοκρατορία του Άρη: «Δημιουργήθηκε και λόγω του Γκάλη, πάνω στον οποίο χτίστηκε αυτό που χαρήκαμε μετά. Ο Γκάλης όταν ήρθε στον Άρη δεν ήξερε τίποτα από ελληνικό μπάσκετ και θεώρησε ότι ήταν καλό να πάει στην καλύτερη κατά τη γνώμη του ομάδα της Ελλάδας. Ευτυχώς για τον Άρη, ρώτησε ποιος πήρε το πρωτάθλημα την προηγούμενη χρονιά, του είπαν ο Άρης και ήρθε με τη λογική ότι είναι στον ισχυρό από τον οποίο θέλει να διακριθεί. Βέβαια, η ομάδα δεν πήρε πρωτάθλημα με το που ήρθε ο Γκάλης. Ήρθε την επόμενη σεζόν, πέρασαν τρία χρόνια και μετά άρχισε η ομάδα να παίρνει πάλι πρωταθλήματα, με τον ερχομό και άλλων παικτών, όπως οι Γιαννάκης, Σούμποτιτς, Ουίλτζερ και άλλοι. Όλοι έβαλαν από τη μεριά τους κάτι για να κάνει ο Άρης την αυτοκρατορία του».

Για τη συμμετοχή του Άρη στον Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1980 και τους δύο αγώνες του με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Ήταν από τις πρώτες φορές που άρχισε ο Άρης να παίρνει ξένους. Με το που βγήκαμε πρωταθλητές παίξαμε και στο Πρωταθλητριών. Κληρωθήκαμε σε όμιλο με την Εφές, τη Στεάουα και τη Μακάμπι, μια μεγάλη ομάδα με επιτυχίες σε όλη την Ευρώπη. Η Εφές ήταν ανερχόμενη δύναμη και η Στεάουα κλασική δυνατή ομάδα. Στο παιχνίδι με τη Μακάμπι εκείνη τη χρονιά είχαμε ενισχυθεί με δύο ξένους Αμερικανούς, τον Τζόις και τον Τέιλορ. Στο δεύτερο παιχνίδι στο Ισραήλ μετά τη νίκη στο Παλέ μάς περίμεναν με μένος και μας εκδικήθηκαν με μεγάλη διαφορά. Ο μόνος που στάθηκε μέσα στο Τελ Αβίβ ήταν ο Τέιλορ».

Για το Γιώργο Τσιλιγκαρίδη: «Ήταν ένας αγνός Αρειανός και ο σπουδαιότερος παράγοντας του μπασκετικού Άρη. Μάλιστα, πριν έρθει στο μπάσκετ ασχολούταν με το ποδόσφαιρο. Μπορεί στην αρχή να μην ήξερε από μπάσκετ, αλλά είχε καρδιά, πήγε στην Αμερική και επηρέασε τον Γκάλη να έρθει».

Για τη σύγκριση που κάνουν πολλοί ανάμεσα στον Γκάλη και το Διαμαντίδη: «Ένας για να παίξει σήμερα πρέπει να έχει πλήρη συμμετοχή σε πολλά πράγματα. Το σύστημα δεν ευνοεί την παρουσία σκόρερ όπως ο Γκάλης που είχε 30 πόντους στην τσέπη και μπορεί να σου έβαζε άλλους είκοσι».

Για το σύγχρονο Άρη: «Εύχομαι ο Άρης να συνεχίσει πάνω σε υγιείς βάσεις, με αξιοπρέπεια, να δουλεύουν σωστά οι ακαδημίες και να έχει έναν κορμό από δικά του παιδιά».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×