Ανασκόπηση 2021: Πρωταθλητής Ελλάδος και 40ος τίτλος για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ!

Ανασκόπηση 2021: Ο Παναθηναϊκός έφτασε τα 40 πρωταθλήματα στην ιστορία του κερδίζοντας στους τελικούς το Λαύριο

Το 40ο πρωτάθλημα της ιστορίας του κατέκτησε την σεζόν 2020-2021 ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην Basket League, το βράδυ της Πέμπτης, 10 Ιουνίου στο Λαύριο επί της ομώνυμης ομάδας με 82-66!

Οι «πράσινοι» που νωρίτερα είχαν πανηγυρίσει και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος (έφτασαν αισίως τα 12 νταμπλ), με κορυφαίο τον Ιωάννη Παπαπέτρου που τελείωσε τον τέταρτο τελικό με 24 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ και άξιο συμπαραστάτη τον Ντίνο Μήτογλου (έκανε νταμπλ-νταμπλ με 23 πόντους και 11 ριμπάουντ), όπως και τον Γιώργο Παπαγιάννη (14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ) έκλεισαν την σειρά με 3-1, κατακτώντας και το Πρωτάθλημα Ελλάδος.

Το «τριφύλλι» όλη τη σεζόν στηρίχθηκε πολύ στους τρεις «σωματοφύλακες» (Παπαπέτρου, Παπαγιάννη και Μήτογλου) και για να φτάσει στην υλοποίηση του στόχου του που ήταν το νταμπλ στις εγχώριες υποχρεώσεις χρειάστηκε μέσα στη σεζόν να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή αντικαθιστώντας τον Γιώργο Βόβορα, με την μεγάλη δόξα του παρελθόντος, τον Ισραηλινό Όντεντ Κάτας.

Μάλιστα, η αντικατάσταση του Έλληνα τεχνικού ήρθε έπειτα από την εκτός έδρας ήττα στο Λαύριο στην 10η αγωνιστική της Basket League, όπου οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 92-82 στις 3 Ιανουαρίου του 2021. Μια ημέρα αργότερα (4 Ιανουαρίου) η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έλυνε την συνεργασία της με τον Έλληνα τεχνικό.

Και στις 14 Ιανουαρίου ο Όντεντ Κάτας αποτελούσε ξανά μέρος της ιστορίας του Παναθηναϊκού. «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Όντεντ Κάτας για τη θέση του πρώτου προπονητή για 1,5 χρόνο. Στο τεχνικό επιτελείο σε ρόλο άμεσου συνεργάτη του προστίθεται και ο Ισραηλινός τεχνικός Λιόρ Λούμπιν» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Με τον Ισραηλινό προπονητή ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε ως το τέλος της διαδρομής πανηγυρίζοντας τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος...

Η μεταγραφή-βόμβα με Χεζόνια!

Ένας από τους μεγαλύτερους φαν του «τριφυλλιού» από τον καιρό που αγωνίζονταν στην Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια στο ΝΒΑ, ο Μάριο Χεζόνια, στις 22 Φεβρουαρίου «ντύθηκε» στα «πράσινα» μέχρι το τέλος της σεζόν!

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Μάριο Χεζόνια μέχρι τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη διοίκηση της FC Barcelona για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία ως προς την ολοκλήρωση της μεταγραφής» ανέφερε η ανακοίνωση της ΚΑΕ.

Στις 25 Φεβρουαρίου και λίγο πριν τις 6 το απόγευμα έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Κροάτης σούπερ σταρ και παρότι η χώρα είναι σε περιορισμούς, λόγω του Covid-19 η υποδοχή που του επεφύλλαξε ο κόσμος ήταν συγκλονιστική.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Super Mario συγκλονίζει: «Είναι η οικογένειά μου. Ανυπομονούσα να έρθω και να ενταχθώ σε αυτή την ομάδα. Το ήθελά χρόνια και επιτέλους συνέβη. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είναι σαν οικογένεια. Όταν πήρα την Ευρωλίγκα στα τζούνιορ, ο Παναθηναϊκός πήρε την δική του στην Βαρκελώνη. Για εμένα υπήρχε μόνο ο Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός είναι σαν θρησκεία εδώ. Το έχουν κερδίσει αυτό. Έχουν κερδίσει τα πάντα και για εμένα οι φίλοι του Παναθηναϊκοί είναι οι καλύτεροι στον κόσμο».

Ο Μάριο Χεζόνια πανηγύρισε στο τέλος της σεζόν το νταμπλ, αλλά στις 21 Ιουλίου ο ατζέντης του ενημέρωσε την διοίκηση του «τριφυλλιού» πως δεν θα έπαιρνε την πρόταση που του έγινε και θα αναζητούσε αλλού την τύχη του. Έτσι, έκλεισε ο κύκλος του Super Mario στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στην Basket League!

Έπειτα από δυο χρόνια απουσίας, λόγω του υποβιβασμού του στην Α2 Εθνική Κατηγορία, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην Basket League κατακτώντας την δεύτερη θέση πίσω από τον Απόλλωνα Πάτρας, που πήρε απευθείας το ένα «εισιτήριο» για τα «μεγάλα σαλόνια»! Οι «ερυθρόλευκοι» στα play offs που χρειάστηκαν, επικράτησαν στους τελικούς της ομάδας του Αμαρουσίου με 3-0 και με 93-87 στο τρίτο παιχνίδι στις 30 Ιουνίου «σφράγισαν» την άνοδο τους.

Μάλιστα, η κλήρωση του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2021-2022 έφερε νωρίς αντιμέτωπους τους «αιώνιους» στην 8η αγωνιστική της Basket League και τρία σχεδόν χρόνια μετά την προηγούμενη εγχώρια «μονομαχία» τους. Το βράδυ της 22ης Νοεμβρίου 2021 οι «πράσινοι» κέρδισαν (81-76) στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό, που ήταν σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νεμάνια Νέντοβιτς!

Ο Σέρβος σταρ του «τριφυλλιού» σημείωσε τους 16 από τους 24 συνολικά πόντους του στην τελευταία περίοδο ρίχνοντας στο καναβάτσο τον αντίπαλο του. Κι ο κόσμος επεφύλλαξε μια πολύ θερμή υποδοχή στους νικητές κατά την επιστροφή τους στο ΟΑΚΑ το ίδιο βράδυ...

Το θαύμα του Λαυρίου και ο υποβιβασμός του Χαρίλαου Τρικούπη

Ένα γεγονός που ξεχώρισε στην Basket League της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 ήταν η εκπληκτική πορεία του Λαυρίου, που έφτασε μέχρι τους τελικούς των play offs! Η ομάδα-θαύμα της Λαυρεωτικής, του Χρήστου Σερέλη, παρέδωσε μαθήματα εκπληκτικού μπάσκετ που έδωσαν κάτι φρέσκο στο εγχώριο πρωτάθλημα. Και ανέδειξαν έναν σπουδαίο παίκτη, τον Τάισον Κάρτερ, ο οποίος από το Κολέγιο στην Basket League φρόντισε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να ηγηθεί της προσπάθειας της ομάδας του. Και στο τέλος επιβραβεύτηκε, καθώς η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, τον έκανε δικό της με συμβόλαιο 2,5 ετών!

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε απίστευτα πράγματα στο παρκέ και δικαίως κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Η ημιτελική φάση των play offs με αντίπαλο τον Προμηθέα ήταν συγκλονιστική και το Λαύριο μπόρεσε σε πέντε αγώνες να πάρει το «εισιτήριο» για τους τελικούς με τον εκπληκτικό Τάισον Κάρτερ να κάνει το 2-2 στην σειρά στην Πάτρα με 29 προσωπικούς πόντους στο τελικό 92-77 της ομάδας του. Στον 5ο ημιτελικό το Λαύριο επικράτησε με 81-74 με τον Γκλέν Κόζι να κάνει μεγάλη εμφάνιση (21 πόντοι), ενώ ο προπονητής των Πατρινών αποβλήθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή και είδε το δεύτερο μέρος από την... φισούνα!

Στην παρθενική του συμμετοχή στην Basket League, ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν κατάφερε να εδραιωθεί στην μεγάλη Κατηγορία και υποβιβάστηκε, παρότι είχε ξεκινήσει πολύ καλά το πρωτάθλημα. Η απειρία ήταν σημαντικός παράγοντας που οδήγησε την ομάδα του Μεσολογγίου στην επιστροφή της στην Α2 Εθνική Κατηγορία.

Η επιρροή του Covid-19 στην Basket League και τα άδεια γήπεδα!

Αναμφίβολα, το 29ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ θα μείνει στην ιστορία ως το πρωτάθλημα που επηρεάστηκε περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία των εγχώριων διοργανώσεων. Ο κορωνοϊός είχε κυριαρχήσει και στην χώρα μας και χρειάστηκαν αλλεπάλληλα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, προκειμένου να τελειώσει η σεζόν χωρίς να διακοπεί!

Το βασικότερο χαρακτηριστικό της ήταν ότι οι αγώνες διεξήχθηκαν ΧΩΡΙΣ ΘΕΑΤΕΣ! Η επέλαση των κυμάτων του Covid-19 σάρωσε τον κόσμο και ο αθλητισμός έμεινε όρθιος, αλλά με άδεια γήπεδα.

Αυτό ήταν και το παράδοξο για τα σπορ, καθώς οι αγώνες γίνονται για τον κόσμο και οι αθλητές προσπαθούν να προσφέρουν το καλύτερο θέαμα για το κοινό. Τελικά, λόγω του Covid-19 αναγκάστηκαν να παίξουν μπροστά σε άδεια καθίσματα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία (βέβαια στην πορεία κάποιες χώρες επέτρεψαν την παρουσία ελάχιστου ποσοστού κόσμου με βάση τα εγχώρια Υγειονομικά Πρωτόκολλα), όπου η Basket League πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές στις εξέδρες. Κι αυτό ήταν ένα στοιχείο που έχει την δική του σημειολογία, όσον αφορά την εγχώρια μπασκετική πραγματικότητα...

 

Ανασκόπηση 2021: Πρωταθλητής Ελλάδος και 40ος τίτλος για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ!
Ανασκόπηση 2021: Πρωταθλητής Ελλάδος και 40ος τίτλος για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ!
Ανασκόπηση 2021: Πρωταθλητής Ελλάδος και 40ος τίτλος για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ!
Ανασκόπηση 2021: Πρωταθλητής Ελλάδος και 40ος τίτλος για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ!
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×