«Κεραυνοί» Αταμάν για Γιουρτσεβέν: «Πρέπει να απολογηθεί στον τουρκικό λαό»

O Εργκίν Αταμάν τοποθετήθηκε για πρώτη φορά για την επιλογή του Ομέρ Γιουρτσεβέν να μην παραστεί στην προετοιμασία της τουρκικής ομάδας ενόψει του Eurobasket και των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τονίζοντας πως για τις πράξεις του θα πρέπει να απολογηθεί στον λαό της γειτονικής χώρας.

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν αποφάσισε να μην αγωνιστεί με το εθνόσημο της Τουρκίας και ο Εργκίν Αταμάν μίλησε για «νεανικό λάθος». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μάλιστα, ανέφερε ως πρότυπο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Θα μιλήσω από την πλευρά μου, ήμουν πολύ λυπημένος και συγκλονισμένος που ο Ομέρ Γιουρτσέβεν δεν παρευρέθηκε στην προεπιλογή.

Αφού ανακοινώσαμε την ομάδα, ήρθαν τα νέα και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Στο παιχνίδι των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Μεγάλη Βρετανία, ο Ομέρ Γιουρτσεβέν ήταν στην αποστολή και έπαιξε πολύ καλά. Ήταν πολύ καλός σε προσωπικό επίπεδο με όλους. Ακόμα κι εγώ ήμουν λίγο έκπληκτος. Τον θεωρούσαν λίγο εσωστρεφή, αλλά πάντα κουβέντιαζε μαζί μας. Έτσι, έπαθα σοκ. Μίλησα ακόμη και με τους βοηθούς μου Χακάν Ντεμίρ και Μεχμέτ Οκούρ. Προσπάθησαν να του μιλήσουν. Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο ήταν ότι δεν τους απάντησε. Μας άφηνε πάντα σε επαφή με τον Αμερικανό ατζέντη του. Την τελευταία μέρα μίλησε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Χινταγιέτ Τούρκογλου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον Αμερικανό μάνατζερ να κατανοεί τα συναισθήματά μας. Βλέπω μια πολύ σοβαρή διοικητική επιρροή εδώ.

Είναι μια κατάσταση που δεν μπορώ να καταλάβω καθόλου. Γιατί όταν το δεις, ο Ντόντσιτς, ο Γιάννης και ο Γιόκιτς παίζουν σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Όλες οι ομάδες έπαιζαν εκεί με τους καλύτερους παίκτες τους, παίκτες του NBA, αυτή ήταν μια ευκαιρία για τον Ομέρ Γιουρτσεβέν. Δεν παίζει για τους Μαϊάμι Χιτ ούτως ή άλλως. Παίζει πολύ λίγο. Θα μπορούσε να κερδίσει από αυτή την εμπειρία. Ήταν ένας παίκτης που πρόσφερε κάτι διαφορετικό και για εμάς. Ο Σανλί είναι ένας έμπειρος σέντερ, έχει σουτ από έξω και ο Σενγκούνείναι επίσης πολύ καλός παίκτης, αλλά ο Ομέρ Γιουρτσεβέν ήταν επίσης σημαντικός για εμάς λόγω των αθλητικών του ικανοτήτων. Ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να μας δώσει αυτό και να συνεισφέρει στην αμυντική σκληρότητα και στα ριμπάουντ. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πήρε μια τέτοια απόφαση. Η Εθνική Τουρκίας είναι μια ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου. Όταν το δεις, ο Τσεντί Οσμάν, ο Σενγκούν, ο Κορκμάζ, ο Λάρκιν, ο Μαχμούτογλου, ο Σανλί είναι όλοι κορυφαίοι παίκτες στην Ευρώπη και στο ΝΒΑ. Η πραγματική προπόνηση είναι εδώ, οι αγώνες προετοιμασίας είναι σημαντικοί όπως ο αγώνας Ελλάδας-Ισπανίας που έγινε χθες. Ο Γιάννης πέτυχε 31 πόντους και πήρε 10 ριμπάουντ σε 21 λεπτά. Παίζει με ευχαρίστηση, αυτοί είναι παγκόσμιοι σταρ.

Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να πάει στην εθνική ομάδα. Αυτή η εθνική ομάδα πρέπει να είναι ξεχωριστή για όλους. Τα αδέρφια και οι φίλοι μας σε αυτή τη χώρα χύνουν τη ζωή και το αίμα τους για τη σημαία αυτής της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκπροσωπήσουμε αυτή τη σημαία για τον τουρκικό λαό για έναν, ίσως ενάμιση μήνα. Είμαι επίσης πολύ κουρασμένος. Κέρδισα την Euroleague δύο συνεχόμενες φορές. Άλλωστε παίρνω ένα ρίσκο. Όλοι εδώ έχουν προσδοκίες. Θα περίμενα από τους παίκτες μου να έρθουν εδώ με τέτοιο ενθουσιασμό παίρνοντας αυτά τα ρίσκα, αλλά δυστυχώς υπήρχε ένας Αμερικανός προπονητής και η επιρροή του. Επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό εδώ, μίλησα και με τον πρόεδρο Τούρκογλου για αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πιστεύω ότι τέτοιοι διαχειριστές θα πρέπει να εμποδίζονται να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, εμείς ως Ομοσπονδία να δώσουμε άδεια στους μάνατζερ που θα κάνουν επιχειρήσεις στην Τουρκία και οι μάνατζερ που δεν θα στείλουν παίκτες στην εθνική ομάδα για συμφέροντα, να μην δουλεύουν στην Τουρκία. Οι τουρκικές ομάδες δεν μπορούν να πάρουν παίκτες από αυτούς τους μάνατζερ. Μπορούμε να το αποτρέψουμε με τέτοιες κυρώσεις. Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι νεαρός παίκτης και δεν είμαι υπέρ της απώλειας του. Νομίζω ότι στο μέλλον, θα συνειδητοποιήσει αυτό το λάθος και θα επιστρέψει ξανά στους φίλους του. Ο τουρκικός λαός είναι περήφανος που αυτά τα παιδιά παίζουν στο ΝΒΑ. Ξέρω από τον ίδιο μου τον γιο ότι ξυπνάει το βράδυ και βλέπει τους αγώνες των Τούρκων παικτών. Ο παίκτης αυτός μας κρατά αυτά τα παιδιά στις πρώτες σελίδες όλη την ώρα. Ελάτε εδώ με τους φίλους σας και κάντε μια προσπάθεια να φέρετε την εθνική ομάδα αυτής της χώρας στην κορυφή. Νομίζω ότι ο Ομέρ Γιουρτσεβέν έκανε λάθος λόγω της νιότης του. Ελπίζω στο μέλλον να επιστρέψει και να μάθει από αυτό το λάθος».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×