Παπαλουκάς: «Χαίρομαι που ήρθα στη Μακάμπι»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Θοδωρής Παπαλουκάς στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας, δηλώνοντας πως έκανε μία σπουδαία επιλογή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θοδωρή Παπαλουκά…

- «Τεό», καλωσόρισες στην 11η σεζόν σου στην Ευρωλίγκα. Πρώτα απ 'όλα, πως αισθάνεται φορώντας την κίτρινη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ ήσουν αντίπαλός της για τα τελευταία 10 χρόνια;
«Είναι πάντα τέλεια το να αγωνίζεσαι στη «Nokia Arena», απέναντι στη Μακάμπι, πόσο μάλλον να αγωνίζεσαι με τη φανέλα της Μακάμπι. Είναι μια μεγάλη ομάδα με οργάνωση με μεγάλη ιστορία, όπως όλοι γνωρίζουν, και ένα μεγάλο προπονητή. Και για μένα, ό, τι πιο σημαντικό, είναι ότι είναι μία από τις ομάδες που μπορεί να κερδίσει την Ευρωλίγκα. Στο τέλος, αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ήρθα στο Τελ Αβίβ».

- Πώς και εσύ και η Μακάμπι βρεθήκατε αυτό το καλοκαίρι;
«Μιλήσαμε, ο Ντέιβιντ Μπλατ και εγώ, δύο ή τρεις φορές το καλοκαίρι. Του είπα ότι ήθελα μόνο να αγωνιστώ σε ένα πραγματικά υψηλό επίπεδο και να είμαι σε θέση να κερδίσω την Ευρωλίγκα. Μου είπε τι είχε στο μυαλό του, και μετά από αυτό, ήμασταν έτοιμοι να συμφωνήσουμε. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα, καθώς το μόνο που ήθελα ήταν να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο».

- Ποιες ήταν οι κύριες σκέψεις σου, όταν αποφάσισες να υπογράψεις στη Μακάμπι;
«Εγώ ενδιαφερόμουν μόνο για δύο ή τρεις ομάδες που είχα στο μυαλό μου, ομάδες σε υψηλό επίπεδο. Διαφορετικά, δεν με ενδιέφερε. Όταν εμφανίστηκε η Μακάμπι, η απόφασή μου ήταν εύκολη. Επαναλαμβάνω ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας για μένα ήταν να έχω μια ευκαιρία να κερδίσω την Ευρωλίγκα. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν είχε νόημα για μένα. Παίζοντας μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο ήταν ο μόνος παράγοντας που με ενδιέφερε, πραγματικά».

- Είχες σκεφτεί ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, πριν από το καλοκαίρι, ότι μπορεί να παίξεις για την Μακάμπι κάποια μέρα;
«Ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να πάνε τα πράγματα στη ζωή. Για να είμαι ειλικρινής, δεν σκέφτηκα ποτέ πως θα αγωνιστώ κάποια μέρα στη Μακάμπι. Αλλά εγώ, πάντα απολάμβανα να αγωνίζομαι στη «Nokia Arena», ακόμα και όταν αγωνιζόμουν ως αντίπαλος, γιατί είναι ένα μέρος όπου οι οπαδοί σέβονται το μπάσκετ. Εάν έρθει εδώ κάποια άλλη ομάδα και παίξει καλό παιχνίδι, οι οπαδοί θα παραδεχτούν την ανωτερότητα του αντιπάλου και τη χειροκροτήσουν. Οπότε για μένα, γνωρίζοντάς αυτό, σκέφτηκα ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μένα η Μακάμπι και πήρα την απόφαση να έρθω εδώ».

- Μήπως θεώρησες πριν από την υπογραφή σου, ότι ίσως η Μακάμπι θα μπορούσε να είναι η τελευταία ομάδα της καριέρας σου;
«Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα πάνε τα πράγματα. Προς το παρόν, το μόνο που σκέφτομαι είνα να παίξω εδώ και να βοηθήσω την ομάδα μου».

- Γνώριζες τον Ντέιβιντ Μπλατ πριν αποφασίσεις μια τέτοια μεγάλη κίνηση; Τι είναι αυτό σου είπε πως χρειάζεται από εσένα;
«Δεν είχαμε ξαναδουλέψει ποτέ μαζί, αλλά είχαμε συναντηθεί μέσα και έξω από το γήπεδο μερικές φορές, και καταλαβαίνεις εύκολα πως είναι ένας πολύ καλός προπονητής και καλός άνθρωπος. Έχω μεγάλο σεβασμό για αυτόν γιατί μου αρέσουν κάποια από τα πράγματα που λέει για το μπάσκετ. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαι σε θέση να κάνω στο γήπεδο όλα τα πράγματα που είπαμε, αλλά αυτά που είπαμε θα μείνουν μεταξύ μας».

- Κάθε πασέρ θέλει να έχει έναν δυναμικό σέντερ να του περάσει τη μπάλα. Τι σημαίνει για σένα η παρουσία του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη στη Μακάμπι;
«ο Σόφο είναι ένας σπουδαίο παίκτης και είναι επίσης πολύ τυχαιρός που ήρθε εδώ το περασμένο καλοκαίρι. Οι άνθρωποι τον αγαπούν εδώ, όπως και η ομάδα του τον αγαπά. Σίγουρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μένα για να παίξω μαζί του ξανά. Δεν είναι απλά κάποιος γνωρίζω ήδη , αλλά και Έλληνας. Αν έχω κάποιο πρόβλημα έξω από το γήπεδο, τότε θα με βοηθήσει να το λύσουμε. Είχα πάντα μια εξαιρετική σχέση με τον Σόφο και συνεχίζει να ισχύει. Αλλά είμαι τυχερός που όλοι οι παίκτες έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα και ο σύλλογος με βοηθάει πάρα πολύ. Αν χρειάζομαι κάτι, υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να λύσουμε τα προβλήματα. Όλα είναι τέλεια εδώ. Όλοι γνωρίζουν ότι η Μακάμπι είναι μια μεγάλη ομάδα, που φροντίζει τους παίκτες της και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν νέο παίκτη. Περνάω πολύ καλά μέχρι τώρα».

- Μιλήσατε για τον σεβασμό των οπαδών της Μακάμπι: Πώς σε αντιμετώπιζαν ως αντίπαλο όλα αυτά τα χρόνια;
«Το κύριο πράγμα που θυμάμαι είναι το Final Four της Πράγας, γιατί συναντηθήκαμε με ένα μεγάλο πλήθος οπαδών της Μακάμπι όπως πηγαίναμε πίσω στη Μόσχα μετά τη νίκη μας. Νόμιζα ότι θα ήταν παράξενο, αλλά ο καθένας, μας συνεχάρη για τη νίκη του τίτλου, λέγοντάς μας πως παίξαμε καταπληκτικά και ήθελαν φωτογραφίες μαζί μας. Ακόμα κι αν η ομάδα τους χάσει από τον αντίπαλο, θα κατανοήσουν και θα σεβαστούν την ανωτερότητα του νικητή. Αυτό με έκανε να τους σεβαστώ. Στα ελληνικά, έχουμε μια λέξη που δεν υπάρχει στην αγγλική γλώσσα...: είναι όταν κάποιος κάνει κάτι από την καρδιά του και νιώθεις υποχρεωμένος απέναντί του. Αυτό που ένιωσα για την Μακάμπι οπαδούς μετά από αυτό».

- Είσαι 34 ετών αυτή τη σεζόν. Σταμάτησες να αγωνίζεσαι και στην εθνική Ελλάδας ένα-δύο χρόνια πριν. Θεωρείς πως χρειάζεσαι νέα προσαρμογή στο πρόγραμμά σου;
«Δουλεύω πολύ σκληρά για να κρατήσω το σώμα μου σε φόρμα. Όταν είσαι παλαιότερος θα πρέπει να έχεις περισσότερο χρόνο για να ανακτήσεις τις δυνάμεις του από την εργασία. Πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός. Υπήρξα ένας από τους τυχερούς παίκτες, χωρίς μεγάλες βλάβες, έτσι όσο τα πόδια μου είναι ισχυρά, μπορώ να συνεχίσω να παίζω. Εγώ απλώς θα πρέπει να δουλέψω σκληρά. Αλλά έχω χρόνο αυτό το καλοκαίρι για να ξεκουραστώ περισσότερο και να εργαστώ περισσότερο και αυτό είναι καλό».

- Υπάρχουν σκέψεις για μία καινούρια εκκίνηση σε αυτό το στάδιο της καριέρας σου;
«Νομίζω ότι ο ρόλος μου θα είναι να έρθω από τον πάγκο, όμως, δεν είναι στο χέρι μου. Είναι στο χέρι του προπονητή και έχει πολλούς μεγάλους παίκτες. Ο Τζόρνταν Φάρμαρ παίζει πολύ μέχρι τώρα και είναι ένας πολύ καλός τύπος για την ομάδα μου. Ελπίζω ότι μπορεί να μείνει όλη τη σεζόν, γιατί για εμάς θα είναι καταπληκτικό. Έχουμε ένα νεαρό ισραηλινό, τον Ογκέβ Οχαγιόν, ο οποίος εργάζεται σκληρά, πάρα πολύ. Ο ρόλος μου θα είναι ό, τι θέλει ο προπονητής, αλλά περιμένω ότι θα έρχομαι από τον πάγκο».

- Τι σκεφτόσουν όταν είδες τους πρώην συμπαίκτες σου, Τζέι Αρ Χόλντεν, Τράιαν Λάνγκτον και Μάρκους Μπράουν, για να μην αναφέρω και τον Ντέρικ Σαρπ, να αποσύρονται αυτό το καλοκαίρι;
«Μίλησα με τον Τζέι Αρ γι 'αυτό, και σίγουρα, είναι μια δύσκολη απόφαση. Αν δεν το αισθάνεσαι, αν είσαι ψυχικά κουρασμένος, είναι δύσκολο να παίξεις. Το μπάσκετ για μας είναι απόλαυση. Εφ’ όσον σου αρέσει να παίζεις , συνεχίζεις. Αν όχι, σταματάς. Αυτοί οι παίκτες που ανέφερες είναι όλοι πολύ καλοί παίκτες, αλλά και μεγάλοι άνθρωποι. Αυτοί οι τύποι σημαίνουν πολλά για το άθλημα και για μένα επίσης. Είχα την τύχη να παίξω με τους Μάρκους, Τζέι Αρ και Τράιαν και τώρα θα συνεργαστώ και με τον Ντέρικ. Είναι όλοι τους σπουδαίοι παίκτες και επαγγελματίες. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σεβαστείς τις αποφάσεις τους».

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×