Ευρωλίγκα: Οι ομάδες που σήκωσαν την κούπα στο «σπίτι» τους (vids&photos)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Αθήνα, το Onsports.gr θυμάται τις ομάδες που σήκωσαν την κούπα παίζοντας εντός έδρας.

Σαν σήμερα, το 2007, το «τριφύλλι» επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά και κατέκτησε το τέταρτο ευρωπαϊκό της ιστορίας του στο Final Four που διεξήχθη στο «σπίτι» του, το ΟΑΚΑ!

Για μια ομάδα που διαθέτει την πιο «καυτή» έδρα της Ευρώπης, το να φιλοξενήσει την τελική φάση αποτελεί μεγάλο «συν» στην προσπάθεια να φτάσει ως το τέλος του δρόμου.

Θα πρέπει, όμως, να διαχειριστεί και τη δεδομένη πίεση, κάτι που έκαναν πριν 13 χρόνια οι «πράσινοι», οι οποίοι ουσιαστικά «κουβαλούσαν» τον τίτλο του φαβορί από τη στιγμή που ξεκίνησε η σεζόν (βλ. Οκτώβριος 2016).

Το 2005 η ΤΣΣΚΑ δεν τα κατάφερε στο Final Four της Μόσχας, όπου τερμάτισε στην τέταρτη θέση, ενώ το 2011 η Μπαρτσελόνα, αν και ήταν το μεγάλο φαβορί δεν βρέθηκε καν σε εκείνο της Βαρκελώνης.

Φυσικά σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η εκπληκτική ομάδα του Παναθηναϊκού, η οποία απέκλεισε τους «μπλαουγκράνα» με μειονέκτημα έδρας.

Στο gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις ομάδες που άντεξαν στην πίεση κι επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά, κατακτώντας το τρόπαιο στην έδρα τους ή έστω στην πόλη τους...

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (1967 - Pabellón de la Ciudad Deportiva del Real Madrid): Οι Μαδριλένοι πανηγύρισαν την κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού της ιστορίας τους στην παλιά τους έδρα, η οποία κατεδαφίστηκε το 2004. Στο Final Four, η «βασίλισσα» νίκησε 88-86 την Ολίμπια Λιουμπλιάνας στον ημιτελικό, ενώ επικράτησε 91-83 της Μιλάνο στον τελικό.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (2003 - Palau Sant Jordi): Χρειάστηκε να περάσουν 36 χρόνια για να βρούμε την επόμενη «οικοδέσποινα» που πήρε τον τίτλο! Μάλιστα, οι «μπλαουγκράνα» δεν το έπραξαν στη φυσική τους έδρας (βλ. Palau Βlaugrana) αλλά στο μεγαλύτερο γήπεδο της Βαρκελώνης. Ήταν η πρώτη Ευρωλίγκα της Μπάρτσα, η οποία νίκησε 76-71 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό, κι επικράτησε 76-65 της Μπενετόν στον τελικό. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα αναδείχθηκε «back to back» MVP του Final Four.
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (2004 – Nokia Arena): «Back to back» είχαμε και στις ομάδες που κατέκτησαν το τρόπαιο εντός έδρας, καθώς η Μακάμπι Τελ Αβίβ διαδέχθηκε στην Μπαρτσελόνα στο Final Four που έγινε στην έδρα της (σ.σ. τότε Nokia Arena). Η «ομάδα του λαού» νίκησε 93-85 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στον τελικό έγραψε ιστορία με το 118-74 επί της Σκίπερ Μπολόνια. Το +44 είναι η μεγαλύτερη διαφορά σε τελικό. MVP του Final Four είχε αναδειχθεί ο Άντονι Πάρκερ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (2007 – ΟΑΚΑ): Από τη στιγμή που οι «πράσινοι» έφτασαν στο Final Four, δύσκολα θα έχαναν το τρόπαιο στο «καυτό» ΟΑΚΑ. Στον ημιτελικό κέρδισαν 67-53 την Τάου του Λουίς Σκόλα, ενώ πήραν το τρόπαιο «λυγίζοντας» 93-91 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά, σε έναν συγκλονιστικό τελικό, πανηγυρίζοντας το τέταρτο ευρωπαϊκό της ιστορίας τους. MVP του Final Four ήταν ο Δημήτρη Διαμαντίδης, ο οποίος πανηγύρισε την πρώτη του Ευρωλίγκα, ανήμερα των γενεθλίων του.
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (2015 – Barclaycard Center): Οι Μαδριλένοι είναι η μοναδική ομάδα που το έχει πράξει δύο φορές, καθώς πριν μια πενταετία κατέκτησε το τρόπαιο και στην τωρινή της έδρα. Στον ημιτελικό απέκλεισε (96-87) τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπραντοβιτς, ενώ στον τελικό επικράτησε 78-59 του Ολυμπιακού. Ήταν ο ένατος τίτλος της Ρεάλ, με τον Αντρές Νοτσιόνι να κερδίζει τον βραβείο του MVP.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (2017 – Sinan Erdem Dome): Η τελευταία φορά ήταν πριν τρία χρόνια σε μια περίπτωση ανάλογη με την Μπαρτσελόνα του 2003! Η Φενέρ σήκωσε το πρώτο της ευρωπαϊκό αλλά όχι στη «φυσική» της έδρας (βλ. Ulker Sports Arena) αλλά στο μεγαλύτερο γήπεδο της Πόλης. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα επικράτησε 84-75 της Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό και 80-64 του Ολυμπιακού στον τελικό. Ο Έκπε Ούντο είχε κερδίσει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του Final Four.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×