ΝΒΑ: Η σεζόν «ντροπής» των Λος Άντζελες Λέικερς ανοίγει το κουτί της Πανδώρας

Το OnSports αναλύει το «ναυάγιο» της φετινής σεζόν του ΝΒΑ που ακούει στο όνομα Λος Άντζελες Λέικερς 

Οι Λέικερς τη νύχτα ντροπής στις 6 Απριλίου γνώρισαν την ήττα 121-110 από τους Σανς και έτσι έχασαν κάθε ελπίδα που είχαν για συνέχεια στα play-in του ΝΒΑ. Η ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο το πρωτάθλημα έχοντας βαριά ονόματα στο ρόστερ με πρώτο και κύριο τον ΛεΜπρον Τζέιμς όχι απλώς δεν πλησίασε τις προσδοκώμενες εμφανίσεις αλλά έμεινε και εκτός της πρώτης 10άδας στη Δύση! 

Το όνειρο που ξεφούσκωσε νωρίς 

Κανείς δεν περίμενε πως οι «λιμνάνθρωποι» που παρουσιάστηκαν ως απόλυτο φαβορί για την κορυφή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχοντας τουλάχιστον τρεις μελλοντικούς Hall Of Famers με ΛεΜπρόν Τζέιμς, Άντονι Ντέιβις και Ράσελ Γουέστμπρουκ θα αποχαιρετούσαν από νωρίς το όνειρο τερματίζοντας 11οι. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους για την συνύπαρξη των τριών αστέρων με τις έντονες προσωπικότητες στο ίδιο ρόστερ, οι οποίοι καλώς ή κακώς δικαιώθηκαν και με το παραπάνω από τα τεκταινόμενα. Ποια ήταν όμως τα «μαύρα» σημεία στον σχεδιασμό των Λέικερς και πως έφτασαν ως εδώ; 

Η αστερόσκονη... σκέπασε τη μεταγραφή Ουέστμπρουκ  

Ο Φρανκ Βόγκελ προκειμένου να αποκτήσει τον πολυτάλαντο Ράσελ Ουέστμπρουκ έπρεπε να δώσει τους Κάιλ Κούζμα, Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ και Μόντρεζλ Χάρελ, επί της ουσίας αλλαγή στον βασικό κορμό του ρόστερ της ομάδας του Λος Άντζελες. Οι επικριτές της μεταγραφής του αστέρα δεν άργησαν να εκδηλώσουν τους ενδοιασμούς τους την 30η ημέρα του Ιουλίου του 2021, όταν και ανακοινώθηκε από τους Λέικερς. Ο λόγος ήταν ένας κατά κύριο λόγο... Ο 33χρονος γκαρντ έχει διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού από τους ΛεΜπρον-Ντέιβις και με απλά λόγια ο Ουέστμπρουκ θέλει μία μπάλα για εκείνον χωρίς να έχει καλό μακρινό σουτ.  

Στην έναρξη της σεζόν γινόταν λόγος για μεταβατική περίοδο στο στυλ παιχνιδιού του Αμερικανού, όμως όπως αποδείχτηκε ο πολύπειρος πόιντ γκαρντ, όχι μόνο δεν προσπάθησε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα των Λέικερς αλλά δεν ταίριαξε και ποτέ με την κατάσταση να φτάνει στο απροχώρητο όταν οι φίλοι της ομάδας των αποδοκίμαζαν στην αναμέτρηση με τους Νιού Γιορκ Νικς και την κάκιστη εμφάνιση (5 πόντους με 1/10 σουτ (0/3 τρίποντα), 3/7 βολές, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο και 4 λάθη σε 29 λεπτά συμμετοχής). 

Με ασυνέπεια στο μακρινό σουτ και από τους τρεις αστέρες της ομάδας ο Βόγκελ έριχνε αναγκαστικά στο παρκέ των Ντουάιτ Χάουαρντ με το σχήμα να χαμηλώνει πολύ και την αμυντική λειτουργία να καταρέει. 

Το τίμημα της ανταλλαγής Καρούζο 

Έχοντας ήδη τον Ουέστμπρουκ στο ρόστερ οι Λέικερς έπρεπε να αποφασίσουν για την τύχη του Άλεξ Καρούζο. Ο 28χρονος γκαρντ με 6,4 πόντους, 2,9 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ την προηγούμενη σεζόν στο Λος Άντζελες καταλάμβανε ένα συμβόλαιο ύψους 44 εκατομμυρίων και με τον Χόρτον-Τάκερ να παραμονεύει στη γωνία η διοίκηση αποφάσισε πως θα συνεχίσει με τον δεύτερο. Ωστόσο, η αποδέσμευση του Καρούζο κάθε άλλο παρά τους δικαίωσε, αφού ο ίδιος διανύει εξαιρετική σεζόν με τους Μπουλς στο Σικάγο την ίδια ώρα που οι Λέικερς έμειναν επί της ουσίας πρόωρα χωρίς ποιοτικό πόιντ γκαρντ, αφού ο Τάκερ δεν έπεισε με τις εμφανίσεις του, ενώ οι Ραζόν Ρόντο και Κέντρικ Ναν πέρασαν και δεν ακούμπησαν. 

Η ανοιχτή πληγή των τραυματισμών που δεν έκλεισε ποτέ 

Είναι γεγονός πως η ομάδα του Λος Άντζελες μπορεί να βρει παρηγοριά στη δικαιολογία των τραυματισμών, αφού τα προβλήματα δεν τους άφησαν σε ησυχία τη φετινή σεζόν. Ντέιβις, ΛεΜπρόν και Ουέστμπρουκ έπαιξαν μόλις 3 αγώνες σερί μαζί, όταν θα έπρεπε να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ομάδας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συνέβη... 

Ο «Βασιλιάς», ΛεΜπρον Τζέιμς έμεινε εκτός σε 24 αγώνες και ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στον αστράγαλό του.  

Από την άλλη, ο Άντονι Ντέιβις έμεινε εκτός για 39 αγώνες

Πράγμα που σημαίνει πως η τριάδα των αστέρων βρέθηκε στο ίδιο παρκέ για μόλις 21 από τα 79 παιχνίδια της σεζόν, γεγονός που δυσχέραινε την πιθανότητα να βρουν χημεία.  

Η αλήθεια είναι ότι και σε αυτό το διάστημα των 21 αγώνων τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα έπρεπε με το ρεκόρ 11-10 να αποτυπώνει το «φιάσκο» του μεταγραφικού σχεδιασμού. 

Οι ευθύνες του General Manager ΛεΜπρόν  

Πέραν όμως της βασικής «τριπλέτας» μπορεί κάποιος να αναζητήσει και αλλού τους λόγους της αποτυχίας. Το βασικό ροτέισον είχε 8 πεπειραμένους παίκτες που ξεπερνούν τα 30 έτη όταν το σύγχρονο ΝΒΑ απαιτεί ζωντάνια και ταχύτητα.  

Ακόμα, η επιθυμία του ΛεΜπρόν Τζέιμς να κυνηγήσει στο έπακρον τον τίτλο τον οδήγησε στο να λάβει εξαρχής λόγο στα «πράγματα» της ομάδας, κάτι που όπως φάνηκε δεν απέδωσε. Γιατί μπορεί ο Ντέιβις να απέδωσε τα βέλτιστα αλλά οι λοιπές αποφάσεις κάθε άλλο παρά λειτουργικές αποδείχθηκαν. 

Η επόμενη μέρα  

Πλέον οι Λέικερς καλούνται πρώτα να αποδεχτούν το «ναυάγιο» της σεζόν και έπειτα να κοιτάξουν την επόμενη μέρα. Ήδη τα σενάρια για τα συμβόλαια που θα σπάσουν έχουν πάρει «φωτιά» με πρώτο και κύριο εκείνο του Φρανκ Βόγκελ. Σε δεύτερη μοίρα αλλά εξίσου δύσκολη η υπόθεση του Ράσελ Ουέστμπρουκ, ο οποίος έχει πολύ βαρύ συμβόλαιο (47.063.478 δολάρια) και θα είναι πρόκληση να βρεθεί κάποια ανταλλαγή. Από την άλλη, στο στόχαστρο είναι και ο Άντονι Ντέιβις, ο οποίος στάθηκε εξαιρετικά άτυχος με πολλαπλούς τραυματισμούς που οδήγησαν στην «πτώση» των «μετοχών» του. 

Συμβόλαιο έχουν ακόμη οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Τέιλεν Χόρτον-Τάκερ και ο Κέντρικ Ναν. 

Free agents είναι οι Καρμέλο Άντονι, Τρέβορ Αρίζα, Έιβερι Μπράντλι, Γουέιν Έλινγκτον, Ντουάιτ Χάουαρντ, Κεντ Μπέιζμορ, Μαλίκ Μονκ, Ντι Τζέι Όγκουστιν, Γουένιεν Γκέιμπριελ, Μέισον Τζόουνς. 

Οπως και να έχει, η επόμενη μέρα των Λέικερς μοιάζει με βουνό που καλείται να ανέβει σε ένα καλοκαίρι που προμηνύεται... μεγάλο. 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×