Ο κορονοϊός έχει βάλει «λουκέτο» στο παγκόσμιο μπάσκετ!

Με την υγεία να είναι πάνω απ' όλα όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν βάλει «λουκέτο» μέχρι νεοτέρας λόγω του κορονοϊού – Στον... κόσμο της η Τουρκία, επανέναρξη και νέα αναβολή στην Ιαπωνία!

Η έξαρση του κορονοϊού έχει φέρει πρωτόγνωρες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο! Σε αυτή τη φάση το μόνο που έχει σημασία είναι η δημόσια υγεία κι όπως είναι φυσιολογικό κάθε αθλητική δραστηριότητα έχει μπει στον... πάγο μέχρι νεοτέρας.

Τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα μπάσκετ του πλανήτη έχουν βάλει «λουκέτο» και κανείς δεν γνωρίζει πότε κι αν θα ξεκινήσουν και πάλι.

Μάλιστα, ήδη σε ορισμένες χώρες η σεζόν έλαβε πρόωρο τέλος, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες που το πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά!

Στην Ασία, το ιαπωνικό πρωτάθλημα ξεκίνησε ξανά με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για να αναβληθεί ξανά μέχρι την 1η Απριλίου, ενώ αντίστροφα μετράνε στην Κίνα, όπου μάλιστα απειλούν με τριετή αποκλεισμό τους παίκτες που δεν θα γυρίσουν στη χώρα.

Το Onsports.gr παρουσιάζει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη λόγω του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός έχει βάλει «λουκέτο» στο παγκόσμιο μπάσκετ! Δείτε ποια είναι τα δεδομένα που εχουν διαμορφωθεί στα πρωταθλήματα του πλανήτη...
ΙΑΠΩΝΙΑ (B.League): Η πρώτη χώρα στην οποία υπήρξε επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά από διακοπή ενός μήνα. Τα ματς του Σαββατοκύριακο έγιναν κεκλεισμένων των θυρών αλλά με τους Αμερικανούς να λαμβάνουν κανονικά μέρος. Τελικά, η B.League αποφάσισε να βάλει ξανά «λουκέτο» στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία τουλάχιστον μέχρι την 1η Απριλίου.
KINA (CBA): Η Κίνα είναι η χώρα απ' όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός και το πρωτάθλημα της είναι το πρώτο που μπήκε σε... καραντίνα. Το CBA διεκόπη στις αρχές Φεβρουαρίου, με τους ξένους παίκτες να φεύγουν εσπευσμένα για τις πατρίδες τους. Πλέον, στην ασιατική χώρα ετοιμάζονται σταδιακά να επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς κι όπως έγινε γνωστό το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου. Οι παίκτες θα πρέπει να ενσωματωθούν στις ομάδες τους ως τις 2/4 ώστε να περάσουν και τη διαδικασία της καραντίνας των 14 ημερών.
ΙΤΑΛΙΑ (LegaBasket): Η γειτονική μας χώρα είναι αυτή που έχει ταλαιπωρεί όσο καμία στην Ευρώπη, μετρώντας πάνω από 2.000 νεκρούς! Που λοιπόν μυαλό για μπάσκετ; Μολονότι, η ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή έχει ανακοινώσει αναβολή όλων των αθλητικών ομαδικών αθλημάτων ως τις 3 Απριλίου, θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα κρατήσει πολύ παραπάνω... Για την ακρίβεια αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό είναι να υπάρξει πρόωρο τέλος στη σεζόν.
ΝΒΑ: Το γεγονός ότι ο Ρούντι Γκομπέρ έκανε πλάκα, αγγίζοντας όλα τα μικρόφωνα δύο ημέρες πριν βρεθεί θετικός στον κορονοϊό έκανε τον γύρο του κόσμου. Και φυσιολογικά ο Γάλλος σέντερ γνώρισε την... κατακραυγή για την ανευθυνότητα που έγινε. Αυτό το πρώτο κρούσμα στο ΝΒΑ, όμως, ενδεχομένως να έσωσε πολύ κόσμο, καθώς η κορυφαία λίγκα του πλανήτη πήρε αμέσως την απόφαση να αναβάλει άμεσα τους αγώνες για τουλάχιστον έναν μήνα (θα κρατήσει πολύ παραπάνω). Το ίδιο φυσικά συνέβη και στη G-League... Ουσιαστικά, το ΝΒΑ αποτέλεσε (ξανά) παράδειγμα προς μίμηση, καθώς πολλές λίγκες (με πρώτη την Ευρωλίγκα) που δυσκολεύονταν να πάρουν την απόφαση, προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση.
NCAA: Στο κολεγιακό πρωτάθλημα δεν ήταν τόσο άμεσες οι κινήσεις όσο στο ΝΒΑ, καθώς η March Madness ήταν προ των πυλών. Η τελική φάση του NCAA είναι παραδοσιακά από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στον πλανήτη αλλά οι υπεύθυνοι βλέποντας το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα πανεπιστήμια (βλ Ντιούκ, Κάνσας) να αποχωρούν αποφάσισαν την βάλουν πρόωρο «λουκέτο». Είπαμε, πάνω απ' όλα η υγεία...
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όλα δείχνουν ότι η κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα οδεύει προς οριστικό «λουκέτο» για φέτος, αλλά μέχρι να φτάσει ως εκεί τα έκανε... μαντάρα! Αφού έγινε χαμός με το Αρμάνι Μιλάνο-Ολυμπιακός, με την Ευρωλίγκα να μην θέλει να το αναβάλει και να το στέλνει μέχρι και στο Βερολίνο, τελικά πάρθηκε η σωστή απόφαση. Ο Τζόρντι Μπερτομέου ανακοίνωσε αναβολή τουλάχιστον μέχρι τις 11/4, αν και όπως είπαμε όλα δείχνουν πρόωρο φινάλε. Όπως και να έχει η καθυστέρηση της αναβολής ανάγκασε τον Ολυμπιακό να ταξιδέψει ως τη γερμανική πρωτεύουσα και να επιστρέψει.
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE: Η FIBA μετά τα Game 2 της φάσης των «16» του BCL, όπου ΑΕΚ και Περιστέρι έπαιξαν κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε την επ' αόριστον αναβολή όλων των διοργανώσεων της.
ΕΛΛΑΔΑ (BasketLeague και πρωταθλήματα ΕΟΚ): Στη χώρα μας η ΕΟΚ έκανε γνωστό στις 11 Μαρτίου την αναβολή όλων των διοργανώσεων της, με τον ΕΣΑΚΕ να ανακοινώνει αρχικά τη μη διεξαγωγή της 21ης αγωνιστικής. Τελικά, ο Σύνδεσμος αποφάσισε στις 13 Μαρτίου να αναστείλει όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες τουλάχιστον ως τις 30 Μαρτίου. Όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Basket League να ολοκληρωθεί πρόωρα, όπως συνέβη σε άλλα πρωταθλήματα.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (LKL): Η λιθουανική λίγκα είναι εκείνη που πήρε την πιο δραστική απόφαση, βγάζοντας πρωταθλητή από τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, έβαλε οριστικό τέλος στη σεζόν αναδεικνύοντας πρωταθλήτρια τη Ζαλγκίρις για 33η φορά και 10η σερί στην ιστορία της. Βέβαια, με αυτή την απόφαση ξεκίνησε ένα σημαντικό θέμα, καθώς οι ομάδες δεν θέλουν να πληρώσουν τους παίκτες για τους τελευταίους 2-3 μήνες που δεν θα έχει δράση. Κάτι που φυσικά βρίσκει αντίθετους τους αθλητές. Το παράδειγμα της Λιθουανία ακολούθησαν η Ουκρανία, το Βέλγιο, η Κύπρος κι η Ελβετία.
ΙΣΠΑΝΙΑ (ACB): Η Ισπανία, όπου με τη σειρά της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την πανδημία, ανακοίνωσε αρχικά μετάθεση δύο αγωνιστικών αλλά ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να παιχτεί μπάσκετ. Κάπως έτσι τη Δευτέρα (16/3), οι ομάδες πήραν την ομόφωνη απόφαση να μπει «λουκέτο» τουλάχιστον ως τις 24 Απριλίου.
ΓΑΛΛΙΑ (LNB) - ΓΕΡΜΑΝΙΑ (BBL) – ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ: Στη Γαλλία είχαν σχεδιάσει αρχικά τα ματς του προηγούμενου Σαββατοκύριακου να διεξαχθούν κανονικά χωρίς φυσικά την παρουσία κόσμου. Τελικά, πάρθηκε η σωστή απόφαση για διακοπή μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα δεν θα υπάρχει αγωνιστική δράση και στη γερμανική λίγκα, όπου η αρχική απόφαση είναι για διακοπή 14 ημερών. Την επ' αόριστον διακοπή των αγώνων έχει αποφασίσει με τη σειρά της η Αδριατική Λίγκα.
ΙΣΡΑΗΛ: Άλλη μια λίγκα που σχεδίαζε να πραγματοποιηθούν κανονικά οι αγώνες, αλλά χωρίς κόσμο. Τελικά, πάρθηκε αρχικά η απόφαση να σταματήσουν ως το τέλος του μήνα, ενώ σήμερα (17/3) έγινε γνωστό η επ' αόριστον διακοπή. Οι ξένοι της Μακάμπι Τελ Αβίβ κι άλλων ομάδων είναι ελεύθεροι να αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους.
VTB LEAGUE: Άλλη μια λίγκα που καθυστέρησε να προχωρήσει σε αναβολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 12 Μαρτίου διεξήχθη ο αγώνας ανάμεσα στη Κάλεβ και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, χωρίς φυσικά την παρουσία κόσμου. Αυτό, πάντως, ήταν το τελευταίο ματς, καθώς στη συνέχεια υπήρξε διακοπής, η οποία όπως ανακοινώθηκε σήμερα (17/3) θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις 10 Απριλίου.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (NBL): Ο κορονοϊός έφερε τη διακοπή ακόμα και στους τελικούς του πρωταθλήματος της Αυστραλίας. Η απόφαση πάρθηκε αμέσως μετά το 2-1 που έκαναν Περθ Ουάιλντκατς κόντρα στους Σίντνεϊ Κινγκς στο Game 3, ο οποίος έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα, μετά από αίτημα των Κίνγκς δεν αποκλείεται να υπάρξει κι οριστικό «λουκέτο».
ΤΟΥΡΚΙΑ (BSL): Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει κι η Τουρκία, όπου η λίγκα... σφυρίζει αδιάφορα και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αθλητών και όχι μόνο! Οι αγώνες γίνονται κανονικά προσκαλώντας την αντίδραση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των ξένων παικτών, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Σέιν Λάρκιν, ο οποίος έχει λάβει και την τουρκική υπηκοότητα. Μάλιστα, ήδη ορισμένοι πάικτες αρνήθηκαν να παίξουν στα ματς της τελευταίας αγωνιστικής. Ο λόγος για τον Τάι Ουέμπστερ της Γαλατάσαραϊ και τους Ντέβιν Ουίλιαμς, Σάμι Μέχια της Τόφας. Επίσης, αγώνες διεξάγονται και στο πρωτάθλημα της Αγγλίας αλλά και στη Ρωσία (μικρές κατηγορίες). Αντίθετα, η Βουλγαρία που ήταν κι αυτή σε αυτό το γκρουπ, έβαλε με τη σειρά της «λουκέτο».
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×