Ο Ντομινίκ Ουίλκινς και τα υπόλοιπα μέλη του Hall of Fame που έπαιξαν στην Ευρώπη

Το Onsports.gr θυμάται τα σπουδαία ονόματα που έχουν μπει στο Πάνθεον του Παγκοσμίου μπάσκετ κι έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Τιμ Ντάνκαν κι ο Κέβιν Γκαρνέτ θα εισαχθούν στο Hall of Fame με την κλάση του 2020. Τα ονόματα τους θα μπουν δίπλα σε θρύλους του αθλήματος, με ορισμένους από αυτούς να έχουν παίξει μπάσκετ και στα μέρη μας.

Όπως θα δείτε και στο gallery, σπουδαίοι Hall of Famers έχουν έρθει στην Ευρώπη, ωστόσο η έλευση του Ντομινίκ Ουίλκινς παραμένει μέχρι και σήμερα η κορυφαία στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο «Human Highlight Reel» αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 1986 κι ήταν εννιά φορές All Star στο ΝΒΑ, όπου έπαιξε 13 χρόνια, δίνοντας επικές μονομαχίες με τον Μάικλ Τζόρνταν! Οι Χοκς έχουν αποσύρει τη φανέλα με το Νο21 προς τιμήν του Ουίλκινς, ο οποίος μπήκε στο Πάνθεον του Παγκόσμιου μπάσκετ το 2006!

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη μεταγραφή του το Σάββατο 12 Αυγούστου 1995 και μολονότι ήταν 36 ετών μπόρεσε να κάνει τη διαφορά, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού το 1996! Μάλιστα, αναδείχθηκε MVP του Final-Four στο Παρίσι, έχοντας μέσο όρο 20 πόντους και 7.4 ριμπάουντ, κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα.

Στην Ευρώπη έπαιξε και για τη Φορτιτούντο Μπολόνια, με την οποία είχε 18 πόντους και 7 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα, τη σεζόν 1997/98, πριν κλείσει την καριέρα του στους Μάτζικ, παίζοντας μαζί με τον αδερφό του, Τζέραλντ Ουίλκινς.

Δείτε τους υπόλοιπους στο gallery...

Ο Ντομινίκ Ουίλκινς και τα υπόλοιπα μέλη του Hall of Fame που έπαιξαν στην Ευρώπη - Δείτε τους στο gallery...
Τζορτζ Γκέρβιν Μπήκε στο Hall of Fame: 1994 Ο «Iceman» υπέγραψε στη Ρόμα το 1986 μετά από 14 χρόνια στο ΝΒΑ, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ τέσσερις σεζόν κι έγινε εννιά φορές All Star. Είχε 21.6 πόντους στο ιταλικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1986/87, ενώ το 1989 υπέγραψε στην ισπανική Μανρέσα, με την οποία είχε 25.5 πόντους και 5 ριμπάουντ.
Άλεξ Ίνγκλις Μπήκε στο Hall of Fame: 1997 Ο θρύλος των Νάγκετς έπαιξε συνολικά 15 χρόνια στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, όπου το 1983 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, ενώ ήταν και οκτώ φορές All Star. Ήρθε σε μέρη μας το 1991 όταν υπέγραψε σε ηλικία 37 ετών στη Νάπολι, με τη φανέλα της οποίας είχε μέσο όρο 13.9 πόντους σε 18 αγώνες. Στη συνέχεια εγκατέλειψε την ενεργό δράση.
Μπομπ ΜακΑντου Μπήκε στο Hall of Fame: 2000 Έπαιξε 14 σεζόν στο ΝΒΑ, όπου κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1982, 1985) με τους Λέικερς, την εποχή του Showtime στα 80s. Επίσης, κέρδισε το βραβείο του MVP το 1975 κι ήταν πέντε φορές All Star. Υπέγραψε στην Τρέισερ Μιλάνο το 1986, την οποία οδήγησε back to back (1987 και 1988) στην κορυφή της Ευρώπη, έχοντας 26.1 πόντους, 10.2 ριμπάουντ στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στην ομάδα. Επίσης, έπαιξε και στις Φορλί και Φαμπριάνο, μετρώντας συνολικά 199 ματς στο ιταλικό πρωτάθλημα και μέσο όσο 27.3 πόντους.
Μάτζικ Τζόνσον Μπήκε στο Hall of Fame: 2002 Ο θρύλος των Λέικερς κέρδισε το πρωτάθλημα και το βραβείο του MVP στη rookie σεζόν του κι άλλα τέσσερα πρωταθλήματα τη δεκαετία του '80. Έπαιξε 13 σεζόν με την ομάδα του Λ.Α. επιστρέφοντας στη δράση μετά την ανακοίνωση του ότι βρέθηκε θετικός στον HIV. Ενδεχομένως λίγοι να θυμούνται αλλά έχει παίξει κάποια ματς στην Ευρώπη, πριν αποσυρθεί. Συγκεκριμένα, το 1999 έπαιξε στη σουηδική, Μπόρας Μπάσκετ, με την οποία ήταν αήττητος και πέντε αγώνες. Μάλιστα, στη συνέχεια έγινε και συνιδιοκτήτης του συλλόγου, ο οποίος όμως ένα χρόνο μετά χρεοκόπησε. Μετά πήγε στη Δανία για λογαριασμό των Γκρέιτ Ντάνς, όπου έπαιξε λίγα παιχνίδια πριν αποσυρθεί στα 41 του.
Σκότι Πίπεν Μπήκε στο Hall of Fame: 2010 Ο «Ινδιάνος» έκανε σπουδαία πράγματα στο πλάι του Μάικλ Τζόνταν στους Μπουλς, όπου βρέθηκε στα 11 από τα 17 χρόνια της καριέρας του, πανηγυρίζοντας έξι πρωταθλήματα στο ΝΒΑ! Ήταν εφτά φορές All Star και σε εκείνο του 1994 κέρδισε και το βραβείο του MVP. Μετά από τέσσερα χρόνια ανενεργός, επέστρεψε το 2008 στην ενεργό δράση σε ηλικία 42 ετών κι έπαιξε στην Ευρώπη. Αρχικά σε δύο ματς στη Φινλανδία με την Τόρπαν Πόγιατ και στη συνέχεια σε ένα στη Σουηδία με την Σούντσβαλ. Στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του μέτρησε 21 πόντους, 12 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα.
Άρτις Γκίλμορ Μπήκε στο Hall of Fame: 2011 Ο «A-Train» αγωνίστηκε σε ABA και ΝΒΑ, συνολικά 16 χρόνια, κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα στο πρώτο ως μέλος των Κεντάκι Κόλονελς το 1975. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε και το βραβείο του MVP, ενώ έγινε πέντε φορές All Star και έξι στη συνέχεια στο ΝΒΑ. Υπέγραψε στην Φορτιτούντο Μπολόνια το 1988, έχοντας εκείνη τη σεζόν 12.3 πόντους και 11 ριμπάουντ. Ήταν η τελευταία του χρονιά ως επαγγελματίας, καθώς στη συνέχεια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 40 ετών.
Ντένις Ρόντμαν Μπήκε στο Hall of Fame: 2011 To «σκουλίκι» αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για 13 χρόνια και κατέκτησε συνολικά 5 πρωταθλήματα, δύο με τους Πίστονς και τρία (συνεχόμενα) με τους Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν. Στη συνέχεια άρχισε την μπασκετική του περιπλάνηση κι έκανε ένα σύντομα πέρασμα κι από την Ευρώπη. Το 2005 έπαιξε έναν αγώνα στη Φινλανδία με την Τόρπαν Πόγιατ, ενώ τον Ιανουάριο του 2006 πήγε στη Μεγάλη Βρετανία για λογαριασμό των Μπράιτον Μπέαρς. Αγωνίστηκε σε μόλις τρία παιχνίδια στη Βρετανική BBL.
Άλεν Άιβερσον Μπήκε στο Hall of Fame: 2016 Τι να πει κανείς για τον σπουδαίο «ΑΙ», πέρα από το ότι αδίκησε τον εαυτό του. Ένας απίστευτα χαρισματικός παίκτης, ο οποίος τη σεζόν 2000/01 έκανε απίστευτα πράγματα και πήγε να οδηγήσει μόνος του τους Σίξερς στο πρωτάθλημα. Κέρδισε εκείνη τη σεζόν το βραβείο του MVP κι ήταν 11 φορές All Star, κερδίζοντας κι εκεί δύο φορές το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη. Ήρθε στην Ευρώπη το 2010 για την Μπεσίκτας, υπογράφοντας συμβόλαιο δύο ετών έναντι 4 εκ. δολαρίων, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2011 επέστρεψε στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε επέμβαση στη γάμπα. Πρόλαβε να παίξει σε 10 αγώνες, οι οποίοι ήταν κι οι τελευταίοι της καριέρας του.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×