Το καλοκαίρι της παράνοιας

Εγώ τώρα τι να πω; Πως δεν έπρεπε να υποθηκευτεί το μέλλον του ΠΑΟΚ με μεταγραφές που θα φόρτωναν περισσότερο το άνοιγμα; Οκ να το πω.

Τι έκανε ο ΠΑΟΚ για να μειώσει το άνοιγμα εκτός από το να μειώσει το μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματος; Ανέπτυξε το τμήμα μάρκετινγκ; Διόρθωσε τα λάθη που έγιναν στο εμπορικό τμήμα κατά το παρελθόν; Στελεχώθηκε με άτομα που μπορούν να τον αναπτύξουν;

Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που λένε πως δεν έπρεπε να υπάρχει το άνοιγμα. Όταν μάθουμε το ακριβές, θα πάρω θέση. Το ότι υποψιάζομαι πως είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε λόγω κακοδιαχείρισης, είναι ένα γεγονός. Όμως η ιδιότητά μου, δεν μου επιτρέπει να βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα και μάλιστα σε τέτοιους ύποπτους καιρούς που ο ΠΑΟΚ βάλλεται ποικιλοτρόπως.

Εγώ θα αναπτύξω το σκεπτικό μου, το οποίο είναι το εξής απλό. Ο ΠΑΟΚ έχασε μία μεταγραφική περίοδο γιατί απλά δεν είναι σε θέση να αυξήσει τα έσοδά του ή να μειώσει τη χασούρα του. Λόγω κρίσης και αδειοδότησης, τα πράγματα είναι στενά και το αντιλαμβάνομαι. Όμως τι θα αλλάξει του χρόνου, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο το καλοκαίρι. Πόσα τέτοια καλοκαίρια μπορούμε να αντέξουμε;

Ο Κωνσταντινίδης είπε σήμερα πως δεν θέλει να υποθηκεύσει το μέλλον της ομάδας. Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε και ο ίδιος να πει πως «παιδιά, ήθελα να κάνω μεταγραφές, αλλά έτσι όπως τα έκαναν δεν μπορώ». Το να βγάλει την ουρά του απ έξω, είναι το μόνο εύκολο.

Εγώ αυτό που πιστεύω είναι πως η δήλωση αυτή έπρεπε να γίνει νωρίτερα, στο στυλ «παιδιά προτιμώ να μην αναγκαστώ να πουλήσω τον Βιεϊρίνια και να ρισκάρω στο βάθος μου, παρά να τον πουλήσω αναγκαστικά έστω σε έξι μήνες». Θα το καταλάβαινα. Όμως όταν αυτή η δημόσια τοποθέτηση γίνεται τελευταία ημέρα των μεταγραφών, η φθορά έχει επέλθει.

Στον ΠΑΟΚ υπάρχει πλέον και η άλλη ιδιομορφία. Το τι περνάνε οι επενδυτές προς τα έξω. Μέχρι και σήμερα, έλεγαν πως βρίσκονται σε ανοιχτή επαφή με την Γιουβέντους για παίκτη – φωτογράφιζαν τον Ιακουίντα – αλλά και τον Πανσερραϊκό για τον Ανάκογλου.

Είχαν προηγηθεί οι διαρροές για Τρεζεγκέ, Μποκανί, Τζιόλη, Ρίβας και πάει λέγοντας, γεγονός που είχε προκαλέσει ελεγχόμενο ενθουσιασμό στο κοινό.

Οι συμπεριφορές των δύο πλευρών, οδηγούν τον κόσμο από τον ελεγχόμενο ενθουσιασμό στον ανεξέλεγκτο εκνευρισμό. Και ο ΠΑΟΚ δεν αξίζει τέτοιας αντιμετώπισης από κανέναν. Είτε από αυτούς που τον ανέβασαν επίπεδο, είτε από αυτούς που σε μία πολύ δύσκολη στιγμή έβαλαν ένα εκατ. ευρώ στην ομάδα.

Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα με τον ΠΑΟΚ να έχει κενά στο ρόστερ. Να έχει πολύ μέτριο δεξί μπακ, ελπίζοντας να του βγει ο Αποστολόπουλος από πίσω ή να πάρει ο Σνάουτσνερ φανέλα βασικού ξανά στα 33. Να έχει μόλις τέσσερα στόπερ, τα δύο εξ αυτών πάνω από τα 33 τους χρόνια. Να μην έχει καλύψει το κενό του Βιτόλο σε επίπεδο χαρακτηριστικών. Να έχει τρεις φορ κορυφής, με τρίτο τον Παπάζογλου που θα πρέπει να αλλάξει αγωνιστική παρουσία για να γίνει υπολογίσιμο μέγεθος.

Η χρονιά ξεκίνησε ονειρικά σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αλλά το όνειρο προσέγγισης του Ολυμπιακού σε αγωνιστικό επίπεδο πρέπει να χαρακτηριστεί άπιστο. Οι τελευταίες κινήσεις των Πειραιωτών, ιδιαιτέρως του Μακούν, τους δίνουν το δικαίωμα να θεωρούν πως έχουν ξεφύγει για τα καλά.

Δεν πιστεύω πως μπορούμε να τον προσεγγίσουμε, κυρίως λόγω βάθους. Καμιά φορά την ποιότητα την κερδίζεις με την ομαδική λειτουργία, αλλά επί της ουσίας για να υπάρχει ομαδική λειτουργία θα πρέπει να υπάρχουν και ανάσες. Και αυτές σε κάποια φάση δεν θα υπάρχουν.

ΥΓ Το ότι ο ΠΑΟΚ προπονείται πλέον στη Νέα Μεσήμβρια, είναι κάτι που μας συγκινεί όλους. Η ιστορία έγραψε για τον Ζαγοράκη, πως είναι αυτός που εκτός του ότι ανέβασε επίπεδο τον ΠΑΟΚ, έφτιαξε και το πρώτο του ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Είναι σίγουρα μία πολύ σημαντική κίνηση για το μέλλον. Από αυτές που θα χαρακτηρίσουν την εποχή του.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×