Από το μικροσκόπιο του κορονοϊού στη μεγάλη οθόνη της επόμενης μέρας

Αυτές τις μέρες, που δισεκατομμύρια άνθρωποι βιώνουμε μια κοινή και για τους περισσότερους πρωτόγνωρη εμπειρία, αναζητούμε τις συμβουλές εκείνων που κατέχουν τη γνώση για να τις ακολουθήσουμε. 

Έτσι διαβάζουμε, για παράδειγμα, τι έχουν να πουν οι αστροναύτες που έχουν μάθει να επιβιώνουν για μήνες αποκλεισμένοι σε ένα διαστημικό σταθμό κάτω από πολύ ειδικές και απαιτητικές συνθήκες. Μας συμβουλεύουν, λοιπόν, πώς να οργανώνουμε τη μέρα μας στην περίοδο της καραντίνας και πώς να κρατάμε τη φυσική και ψυχική μας ισορροπία. H αποκαλυπτικότερη, όμως, εμπειρία για έναν αστροναύτη δεν είναι ο εγκλεισμός και η χρόνια απομόνωση, αλλά το να κοιτά τη γη από το διάστημα! Μια εμπειρία καταλυτική που αλλάζει την αντίληψη για τη ζωή. Ο Ron Garan, ένας πρώην αστροναύτης της NASA, περιγράφοντας αυτή την εμπειρία του γράφει: 

«Από τη μια μεριά έβλεπα την απίστευτη ομορφιά της εύθραυστης όασης του σύμπαντος, της Γης. Κι από την άλλη, σκεφτόμουν την πραγματικότητα της ζωής για τόσους ανθρώπους στον πλανήτη μας, εκείνους που δεν έχουν αρκετή τροφή να φάνε, καθαρό νερό να πιουν. Εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τους πολέμους. Κι αυτή η παράλογη αντίθεση με απάλλαξε από το συμβατικό τρόπο να βλέπω τη γη και τη ζωή». Όλοι οι αστροναύτες και κοσμοναύτες έχουν περιγράψει το ίδιο ο καθένας με τα δικά του λόγια. Και σε αυτό που συγκλίνουν είναι ότι επιστρέφοντας στη γη, η ανάγκη τους για τα υλικά πράγματα υποβαθμίστηκε και κυριάρχησε η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, αλληλεγγύη, ειρήνη, προστασία του πλανήτη.

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρισκόμαστε σήμερα σε καραντίνα, το 1/3 όμως του αστικού πληθυσμού του πλανήτη ζει σε παραγκουπόλεις, χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς καθόλου – ή στην καλύτερη περίπτωση με κοινόχρηστες – τουαλέτες. Δεν είμαστε, λοιπόν, όλοι ίσοι απέναντι στον κοινό μας εχθρό καθώς δεν διαθέτουμε όλοι τα ίδια μέσα προστασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις χώρες να ξοδεύουν το 4-5% του ΑΕΠ τους στην υγεία. Στην Αφρική, ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει το 1.5% με την αναλογία των κρεββατιών στα νοσοκομεία να είναι 1,2 ανά 1.000 ανθρώπους, τη στιγμή μάλιστα που πολλές από τις χώρες της Αφρικής ξοδεύουν πάνω από το 20% των κρατικών εσόδων τους στην αποπληρωμή δανείων, σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα απ’ ότι ξοδεύουν συνολικά για την υγεία και την εκπαίδευση.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×