Πώς μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις όσοι υπέστησαν ζημιές ή τραυματίσθηκαν από πτώσεις δέντρων

Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους Δήμους για τις ζημιές ή τους τραυματισμούς που υπέστησαν από πτώσεις δέντρων κατά τη διάρκεια της θεομηνίας «Μήδεια» έχουν εκατοντάδες πολίτες.

Μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις προσδιορίζουν την αστική ευθύνη των Δήμων στις σχετικές περιπτώσεις πτώσης δέντρων , κατά τις οποίες προκαλούνται ζημιές σε αυτοκίνητα ή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία πολιτών.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Νάντια Κωνστάντου είναι βάσιμη η αγωγή κατά Δήμου προς αποκατάσταση θετικής και αποθετικής ζημίας, λόγω της βλάβης και της συνακόλουθης μείωσης της αξίας που προκλήθηκε σε ιδιωτικής χρήσης επιβατηγό αυτοκίνητο από πτώση κλαδιού δένδρου επί αυτού.

Όπως εξηγεί, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου (ΜΔΠρΠειρ Α 132/2019) αποτελεί υποχρέωση του Δήμου η λήψη προληπτικών μέτρων αναγκαίων για τη συντήρηση, διασφάλιση και προστασία των χώρων πρασίνου και των λοιπών υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων που εμπίπτουν στην τοπική του αρμοδιότητα, και υποχρέωσή του να μεριμνά για την προστασία της περιουσίας των πολιτών και για την ασφαλή εκ μέρους τους χρήση των κοινοχρήστων χώρων.

Αλλά και από τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, ΦΕΚ 114 Α/8.6.2006), συνάγεται ότι κάθε Δήμος είναι αρμόδιος για τη λήψη προληπτικών μέτρων αναγκαίων για τη συντήρηση, διασφάλιση και προστασία των χώρων πρασίνου και των λοιπών υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων που εμπίπτουν στην τοπική του αρμοδιότητα, ιδίως δε των δένδρων και δενδροστοιχιών, οφείλοντας, παράλληλα, να μεριμνά για την προστασία της περιουσίας των πολιτών και για την ασφαλή εκ μέρους τους χρήση των κοινοχρήστων χώρων.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×