Εμβόλιο κορωνοϊός: Οι μύθοι που μας αποθαρρύνουν και οι αλήθειες για να τους γκρεμίσουμε

Μπορεί όλο και περισσότεροι νέοι από 30 ετών και πάνω να αγκαλιάζουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πανδημίας, πολλοί είναι εκείνοι ωστόσο που διστάζουν να επιβεβαιώσουν το ραντεβού τους με την ανοσία. 

Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον δυτικό κόσμο. Πρόσφατη έρευνα τις ΗΠΑ δείχνει ότι το ποσοστό των ενηλίκων που δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο έχει πέσει από το 75% στο 67%.

Αυτό είναι πρόβλημα για μια σειρά από λόγους:

-Σύμφωνα με τους επιστήμονες της υγείας, για να επιτευχθεί η ανοσία πληθυσμού χρειάζεται τουλάχιστον το 70-85% του πληθυσμού να ανοσοποιηθεί.

-Όσο μεγαλύτερο διάστημα παραμένουν οι πολίτες ανεμβολίαστοι, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες μεταλλάξεων. Κι αν οι μεταλλάξεις είναι σοβαρές, ίσως τα νέα στελέχη του ιού καταστήσουν τα εμβόλια μη αποτελεσματικά.

- Το φαινόμενο της «μακράς Covid» είναι πραγματικό. Ακόμη και νεαροί αθλητές κάνουν λόγο για πόνους στο στήθος, δύσπνοια και πονοκεφάλους ακόμη και μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

«Ακόμη και για τους νεαρούς ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούν χαμηλή την πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές», λέει η δρ. Φράνσις Κόλινς, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

«Επομένως, η μακρά Covid συνιστά έναν ακόμη λόγο για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες άνω των 18 ετών για να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».

Όμως χρονίζοντες μύθοι και αχρείαστες ανησυχίες στέκονται εμπόδιο. Ιδού μερικά από τα πιο δημοφιλή επιχειρήματα για να μην εμβολιαστεί κανείς και η απάντηση των γιατρών.

«Δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες». 

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×