Σκουφί Λουτσέσκου – Παλτό Παντελίδη σημειώσατε «Χ»!

Το ΠΑΟΚ – Άρης που έβγαλε εν μέρη νικητή στη «σκακιέρα» και η ιστορική Κυριακή που έρχεται και αφορά (και) τον Παναθηναϊκό.

Μετά τη νίκη του επί του Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ θεωρείται δεδομένο πως θα πάρει το πρωτάθλημα. Έχει την ποιότητα, το «βάθος» στον πάγκο αλλά και τη «δίψα» για να φέρει τον τίτλο του πρωταθλητή στον Λευκό Πύργο για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια και αν δεν γίνει… συντέλεια, θα το καταφέρει. Αυτό που συζητούν πολλοί μετά από εκείνο το εμφατικό 3-1 του «δικεφάλου του Βορρά» επί των «ερυθρόλευκων», είναι το αν θα καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα αήττητος. Κάτι που έχει καταφέρει μόνο ο Παναθηναϊκός στην Ελλάδα, τη σεζόν 1963-1964.

Τα… εμπόδια που είχε έκτοτε μπροστά της η ομάδα της Θεσσαλονίκης για να φτάσει σε αυτό το επίτευγμα, δεν ήταν και πάρα πολλά έτσι ώστε να μην… το σκέφτεται. Ένα από αυτά, ήταν το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης απέναντι στον συμπολίτη Άρη. Μια ομάδα που δείχνει να βρίσκει ξανά ρυθμό, να βγάζει ένα δουλεμένο και συμπαγές πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο και που πλέον καταφέρνει να παίρνει βαθμούς… χρυσάφι, που της δίνουν αυτή τη στιγμή προβάδισμα στη «μάχη» για το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της μεταμόρφωσης των «κίτρινων», πάει δικαιωματικά στον Σάββα Παντελίδη. Ο Έλληνας τεχνικός έχει αλλάξει την ταυτότητα της ομάδας που και με τον Πάκο Έρερα έπαιζε κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο, είχε συμπάθειες λόγω του θεάματος που πρόσφερε, αλλά δεν έπαιρνε πάντα και τα αποτελέσματα. Με τον Παντελίδη, λοιπόν, που έχει κι αυτός τα δικά του… γούρια, όπως το παλτό που φοράει στα περισσότερα παιχνίδια, σαν τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Άρης παρουσιάστηκε εξαιρετικός στην Τούμπα. Δίχως υπερβολή, ήταν η ομάδα που στάθηκε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη επισκέφθηκε την έδρα των επερχόμενων πρωταθλητών Ελλάδας.

Εξαιρετική τακτική προσήλωση, πλάνο και σχέδιο στο πως θα «χτυπήσουν» στην πλευρά όπου υπήρχε ο λιγότερο ποιοτικός – αλλά πιο σκληρός αμυντικά και αυτό μπορεί να απέφερε όφελος σε κερδισμένα φάουλ σε καλά σημεία ή και κάρτες – Μάτος αλλά και με εξαιρετική προετοιμασία στο ψυχολογικό κομμάτι. Όλα αυτά τα στοιχεία έκαναν τον Άρη να παίξει πολύ καλύτερα στην Τούμπα από ότι έκαναν Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Ο Λουτσέσκου το δούλεψε κι αυτός αρκετά το παιχνίδι, είχε και το γούρικο σκουφί του να αντιπαρατάξει κόντρα στο παλτό του Παντελίδη, αλλά νίκη δεν πήρε. Για πρώτη φορά, στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έχασε βαθμούς και σίγουρα αυτό δεν άρεσε στον Ρουμάνο προπονητή που «ξέσπασε» για τη διαιτησία» μετά το τελικό 1-1 στο ντέρμπι.

Ένας από τους λόγους, πάντως, που δεν αναδεικνύουμε σε νικητή αυτής της άτυπης μάχης ανάμεσα στα γούρια, το παλτό έναντι του σκουφιού, είναι και το πως ήρθε η ισοφάριση του Άρη. Έστω και για εκατοστά, ο Βέλεθ είναι οφσάιντ και δεν έπρεπε να μετρήσει το γκολ που πέτυχε. Αυτό θα άλλαζε πράγματα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, αλλά όχι πολλά στην ουσία της εμφάνισης που έκαναν οι δυο ομάδες. Συνεπώς, σκουφί vs παλτό, σημειώσατε… Χ!

Το ζητούμενο, τώρα, είναι να φανεί αν θα καταφέρει ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα αήττητος και αν ο Άρης θα πάρει τη θέση στην πεντάδα από τον Παναθηναϊκό που μέχρι πρότινος φαινόταν να έχει το προβάδισμα. Οι «πράσινοι» για άλλη μια αγωνιστική σε εκτός έδρας ματς δεν είχαν καλή εικόνα, ενώ παράλληλα έπεσε και η παραδοσιακή πλέον… κουμπουριά από τους διαιτητές με «δράστη» τον Κουμπαράκη και τον βοηθό Βασιλόπουλο. Η ήττα 2-0 από τον Πανιώνιο, κάνει επιτακτική την ανάγκη της νίκης κόντρα στον ΠΑΟΚ την ερχόμενη Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Σε ένα από τα ελάχιστα παιχνίδια που απομένουν ως το τέλος της Super League, στα οποία ο «δικέφαλος του Βορρά» μπορεί να ηττηθεί. Υπάρχει το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στην Τούμπα και κάποια εκτός στην επαρχία, αλλά με όλο το σεβασμό καμία από τις ομάδες αυτές δεν έχει και το ειδικό βάρος του Παναθηναϊκού αλλά και το κίνητρο.

Στα μαθήματα ιστορίας που από το καλοκαίρι γίνονται στον Παναθηναϊκό, με τον Γιώργο Δώνη πρωτεργάτη σε αυτό, πιθανότατα το αήττητο πρωτάθλημα της ομάδας το 1964 να έχει περίοπτη θέση. Όχι μόνο για το σπάνιο του επιτεύγματος αλλά και για το ποδόσφαιρο που είχε παίξει τότε η ομάδα του «τριφυλλιού» που ήταν καινοτόμο για την εποχή και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται το σύστημα (4-3-3) του Στέφαν Μπόμπεκ. Δίπλα στο όνομα του μυθικού Κροάτη προπονητή θέλει να βάλει το δικό του ο Ραζβάν Λουτσέσκου και δίπλα σε εκείνο του Παναθηναϊκού όλος ο οργανισμός του ΠΑΟΚ. Το αν θα τα καταφέρει, εξαρτάται εν πολλοίς κι από το «τριφύλλι». Αν η ομάδα του Γιώργου Δώνη παίξει σαν Παναθηναϊκός του 2019, δύσκολα θα έχει τύχη. Αν παίξει όπως στο πρώτο μισό της σεζόν, οι πιθανότητές της να βάλει φρένο στο αήττητο της ομάδας της Θεσσαλονίκης αυξάνονται, αλλά και πάλι – ποδοσφαιρικά – ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει το προβάδισμα.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια ιστορική Κυριακή αφού αν ο Παναθηναϊκός πάρει τη νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ θα καταφέρει να διατηρήσει τα κεκτημένα του Συλλόγου στο πλέον σπάνιο και δύσκολο επίτευγμα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα. Στην αντίθετη περίπτωση, της μη ήττας του «δικεφάλου», η ομάδα του Λουτσέσκου που έχει πληρώσει αδρά ο Ιβάν Σαββίδης, θα είναι ένα βήμα από το να γράψει τη δική της ιστορία…

ΥΓ. «Φάουλ» η δήλωση του κόουτς Λουτσέσκου για τους διαιτητές. «ΟΚ», ήταν οφσάιντ το γκολ του Βέλεθ αλλά δεν ήταν φάση που φαίνεται εύκολα με «γυμνό» μάτι. Υπάρχει κι εκείνο το χέρι του Βιεϊρίνια στη Λαμία, για να του απαντήσει κανείς σε αυτό που ρώτησε.

ΥΓ2. Η διαφορά, βέβαια, με όσα βλέπαμε τα προηγούμενα 23 χρόνια στην Ελλάδα, είναι πως εδώ αδικείται και αυτός που όλοι έχουν «βαφτίσει» ισχυρό. Γκολ σαν αυτό του Βέλεθ δεν θα έμπαινε ποτέ πριν από δυο σεζόν. Όχι γιατί θα δινόταν το οφσάιντ. Θα είχε «καθαρίσει» ο ρέφερι με ένα από τα γνωστά επιθετικά φάουλ που καταλογίζονταν σε αυτές τις περιπτώσεις, με τη μπάλα ακόμα στον αέρα.

ΥΓ3. Το έργο του Παναθηναϊκού για την πεντάδα, είναι τρομακτικά δύσκολο. Οι λόγοι πολλοί. Δύσκολο πρόγραμμα, κακή φόρμα, απουσίες, ανύπαρκτη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και «καμικάζι» διαιτητές που κάνουν το κομμάτι τους κόντρα στο «τριφύλλι». Μέσα σε όλα, ο άμεσος ανταγωνιστής Άρης και βελτιωμένος παρουσιάζεται και στο πρόγραμμά του θα πετύχει τους αντιπάλους σε κακή κατάσταση, όπως την ΑΕΚ για παράδειγμα… Είναι, βέβαια, πιθανόν το μεταξύ τους ματς στο ΟΑΚΑ να είναι «τελικός», αλλά μέχρι τότε υπάρχει δρόμος…

ΥΓ4. Μεγάλη υπόθεση να μεγαλώνουν οι αθλητές σου μαθαίνοντας να κατακτούν τίτλους. Πολλά συγχαρητήρια στους Έφηβους του Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα ΕΣΠΑΑΑ στο βόλεϊ. Ήταν ο τίτλος Νο 1563 για τον Σύλλογο μεγάλο… Αδιανόητο νούμερο για αθλητικό «οργανισμό» σε μια χώρα σαν την Ελλάδα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×