Η υποκρισία των Ελλήνων «φαν» της Λίβερπουλ

Γέμισαν τα social media με πανηγυρικά και συγκινητικά post για το πρωτάθλημα της Λίβερπουλ από Έλληνες που νομίζεις ότι γεννήθηκαν μερικά μέτρα μακριά από το «Άνφιλντ».

Απόλυτα δίκαια, η Λίβερπουλ κατέκτησε την Premier League. Ήταν πολύ καλύτερη από κάθε άλλη διεκδικήτρια, άφησε… χιλιόμετρα πίσω της τη Σίτι του Γκουαρντιόλα κι έχει επιτέλους το δικαίωμα να πανηγυρίσει με την ψυχή της. Και τι δεν πέρασε, άλλωστε, όχι μόνο σε αυτά τα 30 χρόνια αναμονής αλλά ακόμα και τη φετινή σεζόν που λίγο έλειψε να μην πάρει την κούπα και να δει την… παύλα δίπλα στη λέξη «Premier League Champion» λόγω κορονοϊού…

Κάπου εδώ, όμως, πρέπει να μπει ένα «φρένο» και στην ελληνική υπερβολή! Προφανώς κι ο καθένας έχει το δικαίωμα να γουστάρει μια ομάδα, ακόμα και να είναι οπαδός της, να πανηγυρίσει, να πει και να γράψει ό,τι θέλει αλλά ως συνήθως εμείς το πήγαμε στο… άλλο άκρο!

Γέμισε η Ελλάδα οπαδούς της Λίβερπουλ (όπως είχε γεμίσει παλαιότερα με οπαδούς της Γιουνάιτεντ, της Μπαρτσελόνα και πάει λέγοντας ή μάλλον πάει ανάλογα με το trend), ειδικότερα την τελευταία διετία. Τέτοιο… χαμό, ούτε με τον Αντετοκούνμπο που είναι και δικό μας παιδί και το αξίζει πέρα για πέρα (αλήθεια, πόσοι βλάκες ζουν ανάμεσά μας τελικά με την αηδία που έκαναν την Πέμπτη…).

Αυτή την υποκρισία των Ελλήνων φαν της Λίβερπουλ, πραγματικά πρέπει να την εξετάσει κάποιος επιστημονικά. Γιατί η πλειοψηφία, κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα, δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί έναν πραγματικό «Kopite». Κανείς δεν είναι «Scouser» από τα γεννοφάσκια του, άλλωστε, κι αν δεν γνωρίζετε τον όρο μια γρήγορη αναζήτηση θα σας δώσει την απάντηση.

Με εξαίρεση ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έζησαν τις δόξες των ‘70s και των ‘80s, τότε που οι εικόνες από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έφταναν στην Ελλάδα με το «σταγονόμετρο», δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μιλά για «δέσιμο» με τη Λίβερπουλ και την κάθε Λίβερπουλ και να θεωρεί τον εαυτό του… pure Liverpoolian ή τέλος πάντων να έχει βρετανική κουλτούρα για να καταλάβει την πραγματική ψυχοσύνθεση του οπαδού των Reds.

Ελάχιστοι είναι αυτοί, για παράδειγμα εμείς έναν-δυο έχουμε γνωρίσει (Ναι Κώστα Χρήστου, για εσένα μιλάμε), και είναι στην πλειοψηφία τους κι οι άνθρωποι που αποτελούν και το club της ομάδας στην Ελλάδα. Προφανώς ανήκουν στις κατηγορίες που αναφέραμε, ή έχουν τελείως άλλη οπτική για το ποδόσφαιρο και το τι σημαίνει πιστός οπαδός, και όχι σε όσους έχουν βαλθεί να μας κάνουν να... αντιπαθήσουμε μια ομάδα με τεράστια ιστορία στο αγγλικό και παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα με τη συμπεριφορά τους!

Μιλάμε για ανθρώπος που… τρελάθηκαν στη «λεζάντα» από το βράδυ της Πέμπτης στα social media, όμως, όλοι αυτοί ας αναλογιστούν ένα πράγμα: Θα άντεχαν να δουν την ομάδα που υποστηρίζουν στην Ελλάδα να μένει 30 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα; Το ΟΧΙ έρχεται αυτόματα πριν τελειώσει η ερώτηση. Τα παραδείγματα, άπειρα! Θυμάστε τι γινόταν στα «πέτρινα» χρόνια του Ολυμπιακού από τους οπαδούς; Τι έγινε στην «ανομβρία» των 24 ετών της ΑΕΚ; Τι γίνεται στη χειρότερη δεκαετία της ιστορίας του Παναθηναϊκού τώρα; Μην πιάσουμε όσα συνέβαιναν παλαιότερα στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ σε ρόλο «κομπάρσου» αλλά και σε άλλες μεγάλες ομάδες όπως ο Άρης, ο Ηρακλής και πάει λέγοντας…

Είναι υποκρισία να «πλασάρεσαι», λοιπόν, για πιστός φαν της Λίβερπουλ. Γιατί δεν μπορείς να υπηρετήσεις αυτά που πρεσβεύουν όσοι είναι στην πραγματικότητα τέτοιοι. Και στην Ελλάδα, είναι πολύ λίγοι αυτοί που πραγματικά αντέχουν να το κάνουν. Γιατί θέλει αντοχή και πίστη στο κλαμπ, στο έμβλημα, κι όχι μόνιμη γκρίνια, απαιτήσεις και μιζέρια και να μην πατάμε στο γήπεδο όταν δεν έρχονται οι διακρίσεις κι οι τίτλοι...

ΥΓ. Μπορεί να είναι unpopular opinion, αλλά για κάποιες ηλικές δεν υπάρχει καν η δικαιολογία των πιο νέων ότι τώρα πια βλέπουν όλα τα ματς και προτιμούν να υποστηρίζουν μια ξένη ομάδα παρά κάποια από το «σαθρό» ελληνικό ποδόσφαιρο και μεγάλωσαν με είδωλα παίκτες από το εξωτερικό αντί για εγχώρια ινδάλματα. Ακολουθούν τη μόδα ξεκάθαρα κάποιοι, δικαίωμά τους αλλά να βάζουμε και τα πράγματα στη σωστή τους βάση…

ΥΓ2. Αν σε μερικά χρόνια από τώρα πάρουν πρωτάθλημα στο ΝΒΑ οι Μπουλς, θα δούμε ακόμα χειρότερα! Κι από ανθρώπους που έμαθαν τον Τζόρνταν μέσα από το «Last Dance»...

ΥΓ3. Για να σας προλάβουμε, κανένα «hate» για τη Λίβερπουλ, κανένας «πόνος», «κόμπλεξ» ή όπως αλλιώς – δεδομένα – θα το πείτε. Με την υποκρισία έχουμε το πρόβλημα.

ΥΓ4. Είναι ευκαιρία, πάντως, για τις ελληνικές αρχές να διαλευκάνουν εκείνη την υπόθεση με την επίσκεψη οπαδών… της Λίβερπουλ σε σπίτι διαιτητή πριν από έναν χρόνο και κάτι. Τόσοι εκδηλώθηκαν, θα βρουν κάποιον που να είχε πάρει μέρος σε αυτό το περιστατικό. Μπορεί και όχι, προχωράμε!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×