Γίνεται το «μην είσαι Παναθηναϊκός» μόδα!

Η επικοινωνιακή λαίλαπα που αναγκάζει να φαίνεται ως… λάθος αν κάποιος εκδηλώσει την προτίμησή του προς το «τριφύλλι», με αποτέλεσμα να βλέπουμε «απολογίες» που δε θα έπρεπε να υπάρχουν!

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της χώρας με την ομόλογό του απ’ την Ισπανία. Στο συγκεκριμένο ραντεβού, ο Νίκος Δένδιας φορούσε μάσκα. Λόγω πανδημίας. Ήταν μια λευκή μάσκα με τριφύλλι και έγραφε «Panathinaikos». Μάσκα του Παναθηναϊκού για να το θέσουμε απλά. Αυτόματα… έγινε ολόκληρο θέμα! Έγινε είδηση παντού και ξεκίνησε συζήτηση για το αν έπρεπε να το κάνει ή όχι. Αν έπρεπε να φορά τη μάσκα του Παναθηναϊκού δηλαδή, ή όχι. Ασχολήθηκαν οι πάντες! Πολλοί εξ αυτών επικριτικά. Αρκετοί κοροϊδευτικά. Έγινε θέμα μέχρι και στις εφημερίδες που απευθύνονται σε φίλους του Ολυμπιακού.

Μια διαδικασία που θύμιζε γενικευμένη ενεργοποίηση ενός μηχανισμού επικοινωνίας. Ακριβώς γι’ αυτό μέχρι και στο κρατικό κανάλι έγινε κουβέντα για το θέμα αυτό, με τον κ. Δένδια να… απολογείται γιατί φόρεσε τη μάσκα! Ξαναλέμε, να ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ! Λες και φορούσε μάσκα με την ημισέληνο ή τη φωτογραφία του Ερντογάν. Λες και πήγε στη συνάντηση με την Ισπανίδα υπουργό εξωτερικών, με μάσκα που έγραφε για αυτονόμηση της Καταλονίας ή της χώρας των Βάσκων δημιουργώντας διπλωματικό επεισόδιο. Αν είχε κάνει κάτι τέτοιο (σενάριο επιστημονικής φαντασίας φυσικά) λιγότεροι θα είχαν ασχοληθεί. Για να μην αναφέρουμε το πόσοι απ’ όσους έσπευσαν να κριτικάρουν τη μάσκα με το σήμα του Παναθηναϊκού, ξέρουν γιατί έγινε η συνάντηση ή τι ειπώθηκε εκεί που είναι και το ουσιώδες της υπόθεσης φυσικά.

Εκεί ακριβώς είναι και το τεράστιο πρόβλημα. Η ανάγκη που αισθάνθηκε ο υπουργός εξωτερικών για να δικαιολογήσει την επιλογή του αυτή. Η ανάγκη που τον έκαναν να αισθανθεί, μέσω μιας αυτόματης επικοινωνιακής πολιτικής που ενεργοποιείται αυτόματα θα έλεγε κανείς. Όχι μόνο τώρα, όχι μόνο φέτος, αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Αλήθεια, αν ήταν Ολυμπιακός και φορούσε κόκκινη μάσκα με το σήμα της συγκεκριμένης ομάδας, πιστεύει κανείς πως θα είχε… σηκωθεί τόση σκόνη; Θα είχαν ασχοληθεί όλοι οι αντίπαλοι να δημιουργήσουν θέμα απ’ το πουθενά; Σας το λέμε εμείς, όχι δε θα γινόταν. Κάποιοι ίσως το σχολίαζαν και τέλος. Δε θα υπήρχε αυτή η λαίλαπα που μόνο τυχαία δεν ήταν!

Να σας φέρουμε κι ένα παράδειγμα για να αποδείξουμε όσα λέμε. Προ ημερών μόλις ανακοινώθηκε η μεταγραφή Σλούκα, γράφτηκε για ένα σχόλιο που έκανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «θα δούμε μπασκετάκι». Ίσως να το έλεγε γενικά, ίσως να εννοούσε λόγω του Σλούκα αποκλειστικά, άρα λόγω του Ολυμπιακού. Κ. Μητσοτάκη, τα προηγούμενα χρόνια τι βλέπατε δηλαδή; Ένα ερώτημα που πολλοί θα μπορούσαν να κάνουν. Ουδείς ασχολήθηκε όμως. Γιατί να ασχοληθούν άλλωστε; Είναι κάποιο σοβαρό θέμα για να μπει στη διαδικασία ο καθένας να ασκεί πολιτική, να στηρίζει την επικοινωνία του πάνω σε αυτό, να λοιδορεί κτλ;

Κι όμως γίνεται. Κι όμως φτάσαμε στο σημείο να είναι είδηση η… απολογία ενός ανθρώπου που δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, είναι πολιτικός και υποστηρίζει μια ομάδα. Τώρα ήταν ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν πολιτικοί Ολυμπιακοί, ΑΕΚτζήδες, ΠΑΟΚτσήδες, Αρειανοί κτλ. Που είναι το πρόβλημα; Μα φυσικά στο γεγονός πως… ποινικοποιείται το να δείξει κάποιος την αγάπη του, τη συμπάθειά του, την υποστήριξή του-όπως θέλετε πείτε του-στον Παναθηναϊκό!

Δεν είναι κάτι απλό, δεν είναι κάτι… της πλάκας. Διότι αν ένας υπουργός μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, φανταστείτε πως θα το «δει» όλο αυτό το 10χρονο το 15χρονο. Όταν ουσιαστικά το κάνουν να καταλάβει πως είναι… κακό να είσαι Παναθηναϊκός. Θα απολογείσαι, θα δικαιολογείς το γιατί έκανες αυτή την επιλογή και θα σε κοιτούν με μισό μάτι. Μιλάμε για τον υπέρτατο βαθμό προπαγάνδας, η οποία πλέον λειτουργεί με… αυτόματο πιλότο. Συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και το θεωρούμε κάτι φυσιολογικό, δε μας παραξενεύει. Φτάνει όμως… αρκετά!

Η ίδια… προπαγάνδα λαμβάνει χώρα και στην υπόθεση της Αθήνας. Τι εννοούμε; Γίνεται εδώ και καιρό κουβέντα για τον Ολυμπιακό που χρησιμοποιεί τον Παρθενώνα σε διάφορες φωτογραφίες του κτλ. Μα πρέπει να γίνει κουβέντα για να ξέρουμε πως ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα της Αθήνας; Έκανε η ΚΑΕ την περασμένη σεζόν την παρουσίαση των νέων αποκτημάτων με μότο το «we are Athens» και έγινε μέχρι κι αυτό αντικείμενο συζήτησης. Βάζουν αμφιβολία στα αυτονόητα κι αυτό είναι… μικρόβιο που φυσικά μόνο αυτή την πλευρά βολεύει. Μας φαίνεται αφελές να ξέρετε, σα να βάλει ο ΠΑΟΚ το άγαλμα του Λεωνίδα απ’ τη Σπάρτη. Θα είναι ομάδα της Σπάρτης; Σα να βάλει ο ΟΦΗ τον φάρο της Αλεξανδρούπολης. Θα είναι πρεσβευτής της Θράκης; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι. Το άσπρο είναι άσπρο. Δεν είναι… πολύ ανοιχτό μαύρο. Επειδή έχουμε χάσει την μπάλα.

Και να δίνετε σε όλους να καταλάβουν ποιο είναι το φυσιολογικό. Ποιο είναι το νορμάλ. Ξαναλέμε, δεν το χωρά ανθρώπινο μυαλό το να… κράζουν τον οποιοδήποτε πολιτικό (δε μας ενδιαφέρουν οι παρατάξεις δεν είναι πολιτικό το θέμα) επειδή έβαλε μια μάσκα του Παναθηναϊκού. Ή του Ολυμπιακού, ή της ΑΕΚ, ή του ΠΑΟΚ ή του ΠΑΣ Γιάννινα, όποια ομάδα θέλετε τέλος πάντων. Ειδικά το «τριφύλλι» πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους το κακό που του κάνει διαχρονικά αυτή η «επικοινωνία» που λειτουργεί αυτόματα πλέον. Αυτή η προπαγάνδα για να το θέσουμε καλύτερα. Όμως δυστυχώς οι «πράσινοι» κι εκεί στρέφουν τις δυνάμεις τους σε πράγματα που είναι λιγότερο ουσιώδη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×