Τραβάς τη γραμμή και αλλάζεις τα δεδομένα σου!

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν είναι δύσκολη αποστολή, είναι η δυνατότητα για τον Παναθηναϊκό να πάρει την ώθηση που αναζητά!

Κάθε εβδομάδα ντέρμπι είναι ξεχωριστή. Ακόμη και τώρα που χάθηκε η παλιά αίγλη, λόγω του Παναθηναϊκού. Λόγω της αδυναμίας των «πράσινων» να ακολουθήσουν το ρυθμό του Πρωταθλητισμού. Στοιχείο που μειώνει την ένταση της αναμονής. Αλλά πάντα τα ματς των αιωνίων, θα είναι ξεχωριστά απ’ όλα τα άλλα. Να εξηγηθεί προς τους υπόλοιπους δε γίνεται. Είναι η ίδια η ιστορία, η «μάχη» φιλοσοφιών, νοοτροπιών, δύο κόσμων ολόκληρων.

Την Κυριακή ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό. Αναμέτρηση που έχει φαβορί, κακά τα ψέματα κι αυτό είναι «ερυθρόλευκο». Υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες. Για το «τριφύλλι» ειδικά που έχει καλή αύρα μετά την εύκολη νίκη επί του Βόλου και κυρίως, έχει την ελπίδα πως διαθέτει περισσότερη ποιότητα μεσοεπιθετικά.

Το ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» είναι η τεράστια δυνατότητα που δίνεται στον Παναθηναϊκό για να αλλάξει τα δεδομένα του. Να ανεβάσει κατακόρυφα την αυτοπεποίθησή του. Σε μια εποχή που αυτό είναι το στοιχείο που χρειάζεται συνολικά ως οργανισμός. Παίκτες, προπονητικό τιμ, μέχρι τους οπαδούς. Την πίστη πως αυτό που «φτιάχνεται» και δεν είναι έτοιμο ακόμη, είναι στο σωστό δρόμο. Ένα αποτέλεσμα κόντρα στον Ολυμπιακό, πάντα σημαίνει χρόνος, ηρεμία, εμπιστοσύνη, θετική αύρα. Αυτά θα αρκούν στον Γιοβάνοβιτς και τους παίκτες του.

Θα πει κάποιος, πώς είναι δυνατόν μια ομάδα που δεν τα κατάφερε στα Γιάννινα και τη Θεσσαλονίκη, να τα καταφέρει στην έδρα του Ολυμπιακού; Ακόμη καλύτερα που έρχεται τώρα ο Ολυμπιακός είναι η απάντηση. Επειδή τώρα θα σκεφτούν το ίδιο κι εκείνοι. Σε ένα ματς ιδιαιτεροτήτων, που ποτέ δε μοιάζει με κανένα άλλο. Να το θέσουμε απλά, αν τώρα έπαιζε ο Παναθηναϊκός με τον ΟΦΗ στην Κρήτη (δύναμη στους ανθρώπους με τους παλιοσεισμούς) θα ήταν δυσκολότερο ματς! Όχι φυσικά λόγω αντιπάλου. Αλλά λόγω βάρους απωλειών εκτός έδρας, λόγω απαίτησης πλέον να πάρεις νίκη. Ο Ολυμπιακός πάντα είναι κάτι διαφορετικό ως αγώνας.

Οι «ερυθρόλευκοι» επιπρόσθετα έχουν Πέμπτη βράδυ αγώνα. Με τη Φενέρ εκτός έδρας. Παρασκευή θα κάνουν χαλάρωμα, Σάββατο μια κανονική προπόνηση και Κυριακή αγώνας. Προετοιμασία ενός αγώνα τέτοιου βεληνεκούς, με μία προπόνηση για τους Πειραιώτες. Ο Παναθηναϊκός απ’ την άλλη έχει την ευκαιρία της στόχευσης μια ολόκληρη εβδομάδα.

Αρκεί αυτό; Όχι φυσικά. Για να πάρει νίκη ο Παναθηναϊκός στο Φάληρο, πρέπει να του πάνε όλα καλά ομαδικά και ατομικά. Τακτικά και σε επίπεδο θέλησης/πάθους. Κόντρα σε μια ποιοτικά καλύτερη ομάδα. Που όμως κι αυτή δεν είναι στα καλύτερά της.

Το κακό είναι πως υπάρχει το πρόβλημα στην άμυνα. Ένα πρόβλημα που ποτέ δεν αναγνώστηκε σωστά στην ομάδα. Αν είχε συμβεί, θα είχε αποκτηθεί βασικός στόπερ. Τώρα η μοίρα θέλησε να μην έχεις τον Σένκεφελντ σε αυτό το ματς (να δούμε πότε θα είναι διαθέσιμος) και να έχει πρόβλημα κι ο Βέλεθ. Μεταξύ μας και με Βέλεθ δεν βλέπαμε καμιά άμυνα-βράχο. Το πρόβλημα υπήρχε. Αλλά σαφώς το Σάρλια-Πούγγουρας, φέρνει φόβο. Ίσως αυτό να βγει σε καλό, γιατί πολλές φορές οι απώλειες συσπειρώνουν τους υπόλοιπους. Τους αναγκάζουν να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικοί, γνωρίζοντας πως αν πέσει η πίεση στα στόπερ… αντίο.

Τέλος πάντων αυτά θα κριθούν στο χορτάρι. Η ουσία είναι για τον Παναθηναϊκό πως έχει μπροστά του το ματς με τον Ολυμπιακό στην κατάλληλη στιγμή. Για να αλλάξει μια και καλή το… τσιπάκι. Φανταστείτε να οδηγηθεί το «τριφύλλι» στη διακοπή των Εθνικών με μια νίκη στο ντέρμπι και να έχει μπροστά του εντός έδρας ματς με Ιωνικό και πριν απ’ αυτό δύο εβδομάδες ήρεμης δουλειάς, με τον κόσμο ενθουσιασμένο. Υπάρχει καλύτερη συνθήκη απ’ αυτή; Αν πάλι ηττηθείς, απλά θα επανέλθει η γνωστή κατήφεια, η γνωστή δυσπιστία και τρεις ακόμη χαμένοι βαθμοί εκτός έδρας που θα αφήσουν την ομάδα μακριά απ’ την κορυφή μόλις την 5η αγωνιστική. Όσο στενάχωρο κι αν είναι, συνηθισμένα πράγματα για τον Παναθηναϊκό.

Ας ξεφύγει απ’ τις τραγικές αυτές συνήθειες λοιπόν. Εύκολο δεν είναι. Κανείς δεν παραγνωρίζει τα δεδομένα. Όμως μέσα σε 90 λεπτά, παίκτες και τεχνικό τιμ, μπορούν να απλοποιήσουν τη ζωή τους (ποδοσφαιρικά πάντα) σε βαθμό που ίσως να μην το φαντάζονται καν!

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×