Η... τρισδιάστατη ανατροπή και η μαγκιά του Πρίφτη

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε πολλά στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, αλλά έχει να διορθώσει ακόμα περισσότερα.

Η αντίδραση που έψαχνε ο Παναθηναϊκός μετά τις κάκιστες εμφανίσεις και ήττες κόντρα σε Μονακό και Άρη ήρθε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το βράδυ της Πέμπτης στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Με έναν παράδοξο τρόπο σε ένα... αναμενόμενο σκηνικό! Τι εννοούμε με αυτό; Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη δεν κέρδισε με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς, βάσει της φιλοσοφίας του προπονητή του, δηλαδή μέσα από την άμυνα, αλλά από την επίθεσή του. Στον τομέα δηλαδή που υπήρχε εμφανέστατο πρόβλημα μέχρι τώρα. Έβαλε 91 πόντους και υπερκάλυψε τους 87 που δέχθηκε με μεγάλη ευκολία η άμυνά του, απέναντι σε μια ομάδα που είχε βάλει 61 για να κερδίσει στην πρεμιέρα τον Ερυθρό Αστέρα.

Το έκανε όμως με τη λογική του ΟΑΚΑ. Όπως είχαμε «προβλέψη» βάσει και της εμπειρίας που είχαμε από το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», οι παίκτες του Παναθηναϊκού πήραν ενέργεια από τον κόσμο στις εξέδρες. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική, οι φίλαθλοι απέδειξαν πως έχουν συναίσθηση της κατάστασης και πως στα δύσκολα θα είναι πάντα εκεί, αναγνωρίζοντας τα όσα τους έχει προσφέρει αυτή η ομάδα.

Και παίκτες όπως ο Νέντοβιτς και ο Μέικον ζουν για να παίζουν σε τέτοια γήπεδα, μπροστά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Το τέλος του αγώνα τους βρήκε να πανηγυρίζουν μαζί τους και αυτό ήταν και το μυστικό. Τα δύο «βαριά» επιθετικά όπλα του Πρίφτη βγήκαν μπροστά στα κρίσιμα σημεία, κράτησαν τον Παναθηναϊκό μέσα στο ματς, όταν η Φενέρ έδειχνε να κάνει πάρτι στη ρακέτα τους και με την ανατροπή των τελευταίων 40 δευτερολέπτων έδωσαν επική διάσταση στον θρίαμβο των «πράσινων».

Μια νίκη... τρισδιάστατη! Όχι μόνο λόγω της συμβολής του «3D» Δημήτρη Διαμαντίδη, ενδεικτική της νοοτροπίας που έχουν οι μεγάλοι παίκτες και την οποία προσπαθεί και ο ίδιος να μεταλαμπαδεύσει. Τρισδιάστατη γιατί, πρώτον, τονώνει ψυχολογικά ολόκληρη την ομάδα σε μια πρώτη κρίσιμη καμπή της χρονιάς μετά και τις δύο «άσχημες» ήττες από Μονακό και Άρη. Δεύτερον γιατί δίνει χρόνο στον Δημήτρη Πρίφτη να δουλέψει και να βελτιώσει αρκετές από τις αδυναμίες που κάνουν «μπαμ» σε δημιουργία και άμυνα. Και τρίτον γιατί ανέδειξε και επιβεβαίωσε την ελπίδα πως το ΟΑΚΑ θα αποτελεί «όπλο» για τον φετινό Παναθηναϊκό.

Μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε και τη μεγάλη μαγκιά του Δημήτρη Πρίφτη. Όχι μόνο γιατί διαχειρίστηκε ιδανικά κάποιες καταστάσεις, όπως το γεγονός ότι χρεώθηκε νωρίς με δύο φάουλ ο κορυφαίος στο πρώτο 5λεπτο (και πολύ καλός στο δεύτερο ημίχρονο με 12 πόντους και 9 ριμπάουντ συνολικά) Οκάρο Ουάιτ. Περνώντας στη θέση του τον νεαρό Μαντζούκα ο οποίος τον δικαίωσε.

Μαγκιά και για την κίνηση να εκμεταλλευτεί τον νέο κανονισμό του Challenge στις αποφάσεις των διαιτητών, στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Το φάουλ που κέρδισε ο Μέικον 10.8 δεύτερα πριν από το τέλος με το σκορ στο 84-87 χρεώθηκε ως... απλό φάουλ, με τον Πρίφτη να τινάζεται από τη θέση του και να ζητά άμεσα από τους ρέφερι να επανεξετάσουν τη φάση. Το έκαναν και είδαν στο ριπλέι το ξεκάθαρο αντιαθλητικό φάουλ, που έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει και εν τέλει να πάρει την πολύ σημαντική νίκη.

Σε ατομικό επίπεδο τα πράγματα λίγο-πολύ ήταν ξεκάθαρα... Η επιστροφή του Νεμάνια Νέντοβιτς αποτελεί σημαντική μεταβλητή στη φετινή «πράσινη» εξίσωση. Σε καμία περίπτωση ο Σέρβος δεν είναι ακόμα στο 100%, αλλά μέσα από τέτοια παιχνίδια θα πάρει ψυχολογία και θα φτάσει πιο γρήγορα στο επιθυμητό επίπεδο. Και θα είναι και πάλι σε θέση να καθορίζει αγώνες, όπως έκανε χθες.

Ο Ντάριλ Μέικον ανταπεξήλθε πολύ καλά δίπλα στον Νέντοβιτς στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, επειδή οι επιθέσεις έγιναν με τρόπο που τον βολεύει. Δηλαδή με γρήγορες επιθέσεις του ενός πικ εν ρολ, χωρίς να χρειαστεί να κυκλοφορεί υπομονετικά η μπάλα. Όμως ο Παναθηναϊκός του Πρίφτη θα χρειαστεί να το κάνει στα επόμενα παιχνίδια αυτό και η άνοδος του Κέντρικ Πέρι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη (επιθετικά χθες έδωσε κάποιες λύσεις μέχρι να φορτωθεί με 4 φάουλ, αλλά και πάλι ήταν φανερά τρακαρισμένος και έμοιαζε να μη ξέρει τι θέλει να κάνει με την μπάλα σε κάποιες περιπτώσεις). Όπως απαραίτητη μοιάζει και η ενίσχυση με point guard, με τους «πράσινους» να περιμένουν τα κοψίματα από το NBA στο τέλος της εβδομάδας.

Όσο για τον Γιώργο Παπαγιάννη, επειδή υπήρχαν κριτικές για τον μικρό χρόνο συμμετοχής, η αλήθεια είναι πως στο πρώτο ημίχρονο, το διάστημα που αγωνίστηκε, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα αμυντικά, με αποτέλεσμα η Φενέρ να ξεφύγει στο σκορ. Στο τέλος, όμως ήταν καθοριστικός και αυτός, παρότι κρύος, με καλές άμυνες και μία φάση που ίσως κάποιοι ξεχνάνε. Όταν σε βολή του Πιέρ, έβγαλε την μπάλα... μέσα από το καλάθι ουσιαστικά με εντυπωσιακό τρόπο και γλίτωσε έναν πόντο για τους «πράσινους» που ίσως να αποδεικνυόταν καθοριστικός... 

Η συνέχεια, πλέον όμως, είναι απαιτητική με τρία συνεχόμενα εκτός έδρας ματς, δύο εκ των οποίων την διαβολοβδομάδα που ακολουθεί με Μπασκόνια και Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία. Και αν θέλει η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη να χτίσει στη δυναμική που του έδωσε το ΟΑΚΑ, θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ μεγάλη βελτίωση!

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Φενέρμπαχτσε 91-87: ΕΔΩ είναι ΟΑΚΑ, ΕΔΩ είναι και ο Νέντοβιτς! (photos)
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Φενέρμπαχτσε 91-87: ΕΔΩ είναι ΟΑΚΑ, ΕΔΩ είναι και ο Νέντοβιτς! (photos)
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Φενέρμπαχτσε 91-87: ΕΔΩ είναι ΟΑΚΑ, ΕΔΩ είναι και ο Νέντοβιτς! (photos)
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Φενέρμπαχτσε 91-87: ΕΔΩ είναι ΟΑΚΑ, ΕΔΩ είναι και ο Νέντοβιτς! (photos)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×