Έχει αμυντικό πλάνο, θα φτιάξει και το επιθετικό

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε ανέτοιμος για να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο της σεζόν, αλλά έδειξε κόντρα στον Ολυμπιακό πράγματα που μπορεί να κάνει καλά και άλλα που πρέπει επειγόντως να βελτιώσει.

Η πρώτη φετινή «μάχη» ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό δεν ήθελε και ιδιαίτερο «διάβασμα». Ήταν ουσιαστικά ένα τεστ... ετοιμότητας και σε αυτό οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται δικαιολογημένα πολύ πιο μπροστά. Το απέδειξε και ο ίδιος ο τελικός, που θύμιζε περισσότερο φιλικό προετοιμασίας (λόγω της αγωνιστικής εικόνας των δύο αντιπάλων και μόνο), παρά ματς που έκρινε τίτλο.

Η πραγματικότητα ήταν αυτή όμως και ο Ολυμπιακός έφτασε δίκαια στο πρώτο του Super Cup. Το οποίο (παρένθεση) και... πανηγύρισε δεόντως, παρότι πέρυσι όταν το κατακτούσε ο Παναθηναϊκός και έδινε συνέχεια στο άπιαστο ρεκόρ των 27 σερί σεζόν με τουλάχιστον έναν τίτλο, το χλεύαζαν (κλείνει η παρένθεση).

Πριν από λίγο καιρό, μετά τα πρώτα φιλικά στην Ιταλία, έγραφα πως ο Παναθηναϊκός που «χτίζεται» θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή. Είναι η κοινή λογική, όχι κάποια δικαιολογία. Δεν γίνεται μια ομάδα με 9 νέους παίκτες και νέο προπονητή να «πετάει» μέσα σε λίγες εβδομάδες. Θα ήταν παράλογο και ουτοπικό, αν όχι ύποπτο και επικίνδυνο. Ειδικά από τη στιγμή που παίκτες κομβικοί για τη λειτουργία σου, όπως οι Γκριγκόνις και Πονίτκα θα συμπληρώσουν αύριο μια εβδομάδα προπονήσεων, ενώ ο Ουόλτερς απουσιάζει με τραυματισμό.

Η τελευταία απουσία νομίζω ήταν και ιδιαίτερα κομβική στον χθεσινό τελικό. Με αυτόν στο «τιμόνι» στο «5 εναντίον 5» ο Παναθηναϊκός πιστεύω πως θα είχε καλύτερες επιλογές στο καταστροφικό δεύτερο ημίχρονο και θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από τον τελικό. Ωστόσο, η επιθετική του δυστοκία σε αυτό το διάστημα ήταν καθοριστική και του στέρησε αυτή την ευκαιρία.

Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να τολμήσω να βγάλω και κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από το χθεσινό ντέρμπι. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς είναι ξεκάθαρο πως έχει ένα αμυντικό πλάνο, το οποίο ήδη το αφομοιώνει η ομάδα και το βγάζει στο παρκέ. Είναι λογικό να έχει δώσει εκεί περισσότερο βάρος στο ξεκίνημα ο Μαυροβούνιος τεχνικός. Στην επίθεση δεν είδαμε περίεργα πράγματα, έχει δώσει την ελευθερία στους παίκτες του να διαβάζουν το παιχνίδι και σίγουρα σε αυτό το κομμάτι θα χρειαστεί βελτίωση και ακόμα περισσότερη δουλειά το επόμενο διάστημα.

Οι «πράσινοι» κράτησαν χαμηλά τον Ολυμπιακό, αλλά δεν μπόρεσαν να το εκμεταλλευτούν στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Κι αυτό έχει εξήγηση. Ο Παναθηναϊκός είναι ακόμα στο χτίσιμο και ουσιαστικά σε φάση προετοιμασίας. Όταν θα βρίσκει χώρο και τρόπο να τρέχει μετά από άμυνες θα πηγαίνει καλά. Όπως έκανε στο πρώτο ημίχρονο του τελικού του Super Cup, όπου είχε 14 πόντους στον αιφνιδιασμό και ήταν κοντά στο σκορ.

Για να βγουν αυτοματισμοί και χημεία στην επίθεση, θα χρειασθεί ακόμα χρόνος και να δέσει το σύνολο. Γκριγκόνις και Πονίτκα θα ανεβάσουν στροφές, ο Ουόλτερς θα επιστρέψει σε περίπου 10 μέρες και φυσικά θα έρθει κι ένας παίκτης στο «4» να δώσει λύσει πίσω από τον Ουίλιαμς.

ΥΓ1. Μπορεί η μέρα να... ξημέρωσε με τον Λαρεντζάκη να ζητάει συγγνώμη για τη συμπεριφορά του και ο Παναθηναϊκός να θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά κάποια πράγματα και κυρίως κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Απλά βάζουν μια μάσκα ανάλογα με το πως τους βολεύει. Εδώ είμαστε και θα μας θυμηθείτε...

ΥΓ2. Εξαιρετική η προσπάθεια του Super Cup 2022 από τον ΕΣΑΚΕ σε οργανωτικό επίπεδο. Τα πάντα κύλησαν άψογα και χωρίς προβλήματα. Αυτό όμως που εξαρχής είχα ξεχωρίσει κι έκανε διαφορετική αυτή τη διοργάνωση ήταν η λεπτομέρεια της κοινής παρουσίας Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στα... πάντα αυτό το τριήμερο. Αεροδρόμια, αεροπλάνα, ξενοδοχεία, παντού. Στέλνοντας μήνυμα πως το μπάσκετ δεν χρειάζεται να είναι «πόλεμος».

Ας το καταλάβουν αυτοί που πρέπει όταν θα ξαναβρεθούν από κάτω...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×