Μουντιάλ 2022: Στη… σέντρα ξανά το Κατάρ

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για κακοποίηση ξένων εργαζομένων από το Κατάρ στη διάρκεια τα έργων για τις εγκαταστάσεις στις οποίες θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022.

Οι προσπάθειες του Κατάρ για την πρόληψη της κακοποίησης των ξένων εργαζομένων στη χώρα είναι «θλιβερά ανεπαρκείς», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Το κράτος του Κόλπου είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την εκμετάλλευση των εργατών έπειτα από την έντονη κατακραυγή στο εξωτερικό που εκφράστηκε με την προβολή των έργων κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων για το μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2022.

Το Κατάρ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών, πολλοί από τους οποίους βοηθούν στην κατασκευή και αθλητικών σταδίων για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όμως η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι υπήρξε ελάχιστη πρόοδος στις συνθήκες εργασίας των μεταναστών και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρονοτριβεί. «Ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σερίφ Ελσαϊέντ-Αλί, επικεφαλής της υπηρεσίας για θέματα προσφύγων και των δικαιωμάτων των μεταναστών της Διεθνούς Αμνηστίας».

Και τονίζει: «Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του μουντιάλ και μπήκε με τον τρόπο αυτό στο παγκόσμιο προσκήνιο. Μέχρι στιγμής οι απαντήσεις του στους καταχρηστικούς όρους εργασίας των μεταναστών δεν ήταν κάτι περισσότερο από υποσχέσεις για δράσεις και την ψήφιση νομοσχεδίων. Απαιτείται επείγουσα δράση για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε με ένα τουρνουά παγκοσμίου κυπέλλου, που θα είναι χτισμένο στην καταναγκαστική εργασία και την εκμετάλλευση».

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν στα εργασιακά θέματα θεμελιώδεις αλλαγές, όπως μεταξύ άλλων κατάργηση της άδειας εξόδου από τη χώρα, την οποία παρέχει στους εργαζομένους ο εργοδότης τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×