Ολλανδία-Αργεντινή 3-4 (πέναλτι, 2-2 παρ.): Το χέρι του θεού (Μαρτίνες) - Ημιτελικά η Αλμπισελέστε

Μουντιάλ 2022: Επική πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου πανηγύρισε η Αργεντινή, καθώς επικράτησε 3-4 στα πέναλτι της Ολλανδίας με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, με δύο επεμβάσεις. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες «σφράγισε» τη νίκη της Αλμπισελέστε στη ματσάρα του «Lusail Stadium».

Το καλύτερο παιχνίδι του Μουντιάλ 2022 έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής (09/12). Ολλανδία και Αργεντινή πρόσφεραν ένα τρομερό θέαμα, σ’ ένα ματς με όλα τα στοιχεία που έχει ένα ντέρμπι.

Τρομερά γκολ, απίστευτη ένταση, εναλλαγή συναισθημάτων και έναν Εμιλιάνο Μαρτίνες να «ντύνεται» ως ο «από μηχανής θεός» για την «Αλμπισελέστε» με δύο τρομερές επεμβάσεις στην διαδικασία των πέναλτι.

Έτσι, η Αργεντινή «έκλεισε» θέση για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στο Κατάρ και την Τρίτη (13/12) θα αντιμετωπίσει την Κροατία, με φόντο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Εξαιρετικός ο ρυθμός στην εκκίνηση

Το παιχνίδι ξεκινήσει με την Αργεντινή να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν είχε την καθολική υπεροχή, καθώς η Ολλανδία δεν έδειξε διάθεση να μείνει στην άμυνά της και αναζήτησε τους διαδρόμους στην επίθεση.

Μάλιστα, οι «Οράνιε» ήταν αυτοί που έφτασαν με καλύτερες αξιώσεις στα αντίπαλα καρά, όταν στο 16’ ο Ντάμφρις έκανε το γύρισμα αλλά ο Μπλιντ δεν μπόρεσε να μπει στην πορεία της μπάλας, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Μαρτίνες διέκρινε τον κίνδυνο από την κάθετη του Τίμπερ στον Γκάκπο και βγήκε και μάζεψε.

Μετά την συμπλήρωση του πρώτου 20λεπτου στον αγώνα, η «Αλμπισελέστε» άρχισε να ανεβάζει «στροφές» και απείλησε στο 22’ με τον Λιονέλ Μέσι, αλλά το σουτ που έκανε εκτός περιοχής πέρασε άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Μπεργκβάιν δεν μπόρεσε να βρει στόχο στο σουτ που έκανε από το ύψος της περιοχής.

Στο 33’ ο Ντε Πολ απείλησε τον Νόπερτ, αλλά ο πορτιέρο των «Οράνιε» ήταν στην σωστή θέση και μπλόκαρε, όμως, δύο λεπτά αργότερα, οι «κόποι» της Αργεντινής έφεραν καρπούς με πρωταγωνιστή τον Λιονέλ Μέσι.

Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έκανε εξαιρετική κίνηση, ξέφυγε από τον Άκε, έκανε την κάθετη μπαλιά στον Μολίνα, που είχε ανέβει από την άμυνά του, έμεινε όρθιος στο μαρκάρισμα που δέχθηκε και με όμορφο πλασέ έγραψε το 1-0 για την Αργεντινή.

Στα επόμενα λεπτά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με την Ολλανδία να αναζητά τους διαδρόμους για την ισοφάριση, αλλά ο Μέσι ήταν αυτός που απείλησε στο 40’ με γυριστό σουτ, όμως, ο Νόπερτ ήταν στην σωστή θέση και μπλόκαρε.

Πίεσε η Αργεντινή, σκόραρε ο Μέσι

Στο δεύτερο μέρος η «Αλμπισελέστε» ήταν αυτή που βγήκε πιο δυνατά. Οι Λατίνοι αναζήτησαν το δεύτερο τέρμα που θα τους έφερνε ακόμα πιο κοντά στην πρόκριση, όμως, στο 63’ ο Μέσι δεν μπόρεσε να βρει στόχο, καθώς εκτέλεσε απ’ ευθείας το φάουλ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, ελάχιστα εκατοστά πάνω από το δοκάρι του Νόπερτ.

Ωστόσο, στο 71’ η Αργεντινή είχε μεγάλη ευκαιρία να «κλειδώσει» τον αγώνα. Ο Ακούνια θέλησε να μπει στην περιοχή, ο Ντάμφρις τον ανέτρεψε και ο Λαόθ έδειξε την «άσπρη βούλα». Ο Λιονέλ Μέσι πήρε την εκτέλεση, νίκησε τον Νόπερτ, έγραψε το 2-0 και «έπιασε» τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα με 11 τέρματα με τη φανέλα της εθνικής ομάδας σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Θρίλερ και τρομερή επιστροφή

Στα επόμενα λεπτά το ματς πήρε μία «άγρια» ομορφιά. Η Ολλανδία προσπάθησε να βγει στην επίθεση για να πετύχει ένα τέρμα που θα την έβαζε στη διεκδίκηση του αγώνα, τη στιγμή που η Αργεντινή θέλησε να «κρατήσει» το προβάδισμα που είχε. Πάντως, η ένταση ανέβηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τα σκληρά μαρκαρίσματα από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.

Ο Λούις Φαν Χάαλ θέλησε να αλλάξει την «εικόνα» της ομάδας του και πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Βέγκχορστ, ο οποίος αποδείχθηκε ως ο «από μηχανής Θεός» για τους Ολλανδούς. Ο διεθνής άσος ήταν αυτός που μείωσε στο 83’ για τους «Οράνιε» με όμορφη κεφαλιά από σέντρα του Μπεργκχάους.

Οι Ολλανδοί συνέχισαν να πιέζουν και δύο λεπτά αργότερα ο Μπεργκχάους έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει, καθώς το σουτ που έκανε κόντραρε και κατέληξε κόρνερ, ενώ στο 90+2’ το φάουλ που εκτέλεσε σταμάτησε στο «τείχος» των Λατίνων.

Η ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ συνέχισε να πιέζει και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων βρήκε τον τρόπο να στείλει το ματς στην παράταση με μυθική κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ. Συγκεκριμένα, ο Μπεργκχάους εκτέλεσε πλασαριστά τον Βέγκχορστ, αυτός γύρισε και νίκησε τον Μαρτίνες για το 2-2.

Τρομερές χαμένες ευκαιρίες η Αργεντινή

Η παράταση ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα, αλλά σε χαμηλό τέμπο, σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν δυνάμεις και ανάσες από την απίστευτη τροπή που πήρε το ματς στα τελευταία λεπτά.

Ωστόσο, το τελευταίο κομμάτι της παράτασης άνηκε στην Αργεντινή, η οποία δεν μπόρεσε να σκοράρει και να πάρει την πρόκριση. Στο 114’ ο Λαουτάρο Μαρτίνες έκανε το δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά λίγο μέσα από τη μικρή περιοχή, η μπάλα βρήκε στον Φαν Ντάικ και κατέληξε κόρνερ.

Από την εκτέλεση, ο Οταμέντι έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και πάλι σε αμυντικό και κατέληξε σε νέο κόρνερ, ενώ στο 119’ ο Λαουτάρο Μαρτίνς έπιασε το σουτ, όμως ο Νόπερτ απέκρουσε.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία της παράτασης έλαβε χώρα στο 120ο λεπτό, όταν ο Φερνάντες έπιασε το δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, όμως, η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Νόπερτ.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Φαν Ντάικ (Ολλανδία): Απόκρουση Μαρτίνες (0-0)
Μέσι (Αργεντινή): ΓΚΟΛ (0-1)
Μπεργκχάους: Απόκρουση Μαρτίνες (0-1)
Παρέδες: ΓΚΟΛ (0-2)
Κουπμάινερς: ΓΚΟΛ (1-2)
Μοντίλ: ΓΚΟΛ (1-3)
Βέγκχορστ: ΓΚΟΛ (2-3)
Φερνάντες: Άουτ (2-3)
Λουκ Ντε Γιονγκ: ΓΚΟΛ (3-3)
Λαουτάρο Μαρτίνες: ΓΚΟΛ (3-4)

Ολλανδία (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακε, Ντεπάι (78΄ Βέγκχορστ), Ντε Ρουν (46΄ Κοπμάϊνερς), Μπλιντ (64΄ Λουκ Ντε Γιονγκ), Ντε Γιονγκ, Ντάμφρις, Μπερχβάιν (46΄ Μπερχάους), Χάκπο (113΄ Λανγκ).

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Ρομέρο (78΄ Πετσέλα), Οταμέντι, Λισάντρο Μαρτίνες (112΄ Ντι Μαρία), Ντε Πολ (66΄ Παρέδες), Ακούνια (78΄ Ταλιαφίκο), Μακ Άλιστερ, Φερνάντες, Μολίνα (106΄ Μοντίλ), Άλβαρες (82΄ Λαουτάρο Μαρτίνες), Μέσι.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×