Νέα εποχή στο ποδόσφαιρο – Εφαρμόστηκε το αυτοματοποιημένο οφσάιντ

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων άρχισε η FIFA να χρησιμοποιεί την τεχνολογία του αυτοματοποιημένου οφσάιντ, χωρίς να χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση για να αποφασιστεί το παραμικρό.

Το VAR από μόνο του, ήταν μια τεράστια καινοτομία για το ποδόσφαιρο. Το οποίος όπως φαίνεται σε λίγα χρόνια δε θα έχει ανάγκη τους διαιτητές. Ήδη, η τεχνολογία προχώρησε τόσο, που μια σημαντική αρμοδιότητα του βοηθού γίνεται αυτοματοποιημένη.

Ο λόγος για το οφσάιντ. Η FIFA εφαρμόζει πλέον το αυτοματοποιημένο οφσάιντ. Δηλαδή μέσω της τεχνολογίας ελέγχεται άμεσα η φάση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και προκύπτει το αν υπάρχει παίκτης εκτός θέσης ή όχι.

Την Πέμπτη (3/2) η FIFA εγκαινίασε το συγκεκριμένο πρωτοποριακό σύστημα. Κάτι που είχε εμπνευστεί ως ιδέα ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος εργάζεται στη FIFA και συγκεκριμένα στο τμήμα ανάπτυξης.

Η εφαρμογή έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο Άμπου Ντάμπι, στην αναμέτρηση της Αλ Τζαζίρα με την Πιαρέ. Η τεχνολογία ανιχνεύει την μπάλα και δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα, τα οποία ουσιαστικά είναι οι θέσεις των ποδοσφαιριστών. Έτσι θα καθορίζεται το αν είναι εκτεθειμένο κάποιο σημείο του σώματος, ακριβώς τη στιγμή του λακτίσματος της μπάλας. Την ώρα που φεύγει η μπάλα όπως συνηθίζουμε να λέμε…

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα δήλωσε σχετικά:

«Το VAR έχει πολύ θετικό αντίκτυπο μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο και μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των μεγάλων λαθών έχει μειωθεί δραματικά. Αλλά υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να βελτιωθεί και σίγουρα το οφσάιντ είναι ένας από αυτούς.

Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές η διαδικασία ελέγχου ενός πιθανού οφσάιντ διαρκεί ώρα, ιδιαίτερα όταν το οφσάιντ που πρέπει να αξιολογηθεί είναι θέμα... εκατοστών. Και μερικές φορές η ακρίβεια με τη θέση των γραμμών μπορεί να μην είναι στο 100%.

Για αυτούς τους λόγους, η FIFA αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει πιο γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις και αυτό είναι γνωστό ως ημιαυτόματο οφσάιντ», είπε ο επικεφαλής διαιτησίας της FIFA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×