«Να δω τον ΟΦΗ Super League»

Ο Ράινερ Μάουρερ παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε τόσο στην ομάδα του Ηρακλείου όσο και στο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Γερμανός τεχνικός της Μόναχο 1860 μίλησε στην γερμανόφωνη ιστοσελίδα «Dafna» και δεν έκρυψε ότι θέλει να δει τους Κρητικούς να επιστρέφουν στη Super League.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:

Είναι η Zweite Liga η πιο δυνατή Β’ Εθνική του κόσμου;

«Σε ό, τι αφορά τα έσοδα σίγουρα. Η Zweite Liga φιγουράρει μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών στην κορυφαία δεκάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χέρτα Βερολίνου είναι ο μοναδικός σύλλογος πρωτεύουσας στην Ευρώπη, ο οποίος δεν έπαιξε αυτή τη σεζόν στην πρώτη κατηγορία. Η Χέρτα είχε την περασμένη σεζόν κατά μέσον όρο πάνω από 30.000 θεατές στα εντός έδρας παιχνίδια της. Εμείς είχαμε στο γήπεδό μας, την Allianz-Αρένα, κατά μέσον όρο 20.000 θεατές ανά παιχνίδι. Οι φίλαθλοί μας είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν αρκετά χρήματα  για να μας δουν. Για ένα εισιτήριο VIP σε έναν αγώνα καταβάλλουν περίπου 200 ευρώ».

Πώς θα αξιολογούσατε τη θητεία σας στον ΟΦΗ;

«Αισθανόμουν άνετα στην Κρήτη. Οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι και ιδιαίτερα οι Κρητικοί. Και κάτι που για έναν προπονητή είναι πολύ σημαντικό: Η επιτυχία ανήκε σε όλους. Στην αρχή της σεζόν 2006/07 απειλούμαστε άμεσα με υποβιβασμό. Στο τέλος βγήκαμε έβδομοι».

Φύγατε από τον ΟΦΗ το Νοέμβριο του 2007. Το καλοκαίρι του 2009, ύστερα από 33 χρόνια, ο ΟΦΗ υποβιβάστηκε στην Β’ Εθνική. Πώς νιώσατε;

«Στενοχωρήθηκα. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τους φιλάθλους του ΟΦΗ. Όποιος γνωρίζει την Κρήτη, ξέρει τι σημαίνει ο ΟΦΗ για τον κόσμο του νησιού. Φυσικά θα επιθυμούσα να δω τον ΟΦΗ πάλι στην Σούπερ Λιγκ».

Ο ΟΦΗ σας χρωστάει από τον Νοέμβριο του 2007 χρήματα. Υπάρχει εν τω μεταξύ κάποια συμφωνία;
«Ναι, συμφωνήσαμε. Ο ΟΦΗ μου χρωστούσε περίπου 260.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των τόκων. Τελικά τα βρήκαμε στα 103.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο αποπληρωμής το ποσό πρέπει να εξοφληθεί εντός 12 μηνών (σ.σ.: έως τις 30/06/2012)».

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, οι επιδόσεις των διαιτητών βρίσκονται στο επίκεντρο. Είναι ο Έλληνας διαιτητής χειρότερος από τον Γερμανό συνάδελφό του;

«Όλο το σύστημα διαιτησίας στην Ελλάδα θα έπρεπε να ξανασχεδιαστεί. Υπάρχουν διάφοροι σύλλογοι, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στους διαιτητές. Ο διαιτητής δεν είναι τόσο ελεύθερος στις αποφάσεις του. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ στη Γερμανία. Σίγουρα και εδώ μπορεί να σφυρίζουν κανένα φάουλ λιγότερο στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας ή σε έναν παίχτη εθνικής ομάδας. Είναι κάτι τελείως φυσιολογικό. Και ο Γερμανός διαιτητής κάνει τα λάθη του. Εδώ, όμως, βλέπουν τη θετική πλευρά: πως ο διαιτητής ήθελε παρά το λάθος του το καλύτερο για το παιχνίδι.. Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι λανθασμένες αποφάσεις λαμβάνονται εσκεμμένα. Αυτή είναι η διαφορά. Επιπλέον, οι διαιτητές στην Ελλάδα ξέρουν ότι η πορεία τους στις κατηγορίες εξαρτάται από την επιρροή συγκεκριμένων ανθρώπων».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο κλονίζεται από το σκάνδαλο τον «στημένων» αγώνων. Αφορά ειδικά στη Β’ Εθνική. Ποια είναι η άποψή σας;

«Ως προπονητής μελετάς τον αγώνα της ομάδας σου και μετά τη λήξη βλέποντας το βίντεο του παιχνιδιού. Τότε αναρωτιέμαι αν ο ένας ή ο άλλος ποδοσφαιριστής ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε συνειδητά ή ασυνείδητα. Δεν ψάχνω, όμως, αποδείξεις. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου».

Βιώσατε στην Ελλάδα καταστάσεις, όπου έπρεπε να ασχολείστε με ποδοσφαιριστές για τους οποίους είχατε την αίσθηση ότι παρουσίαζαν ανεξήγητα μειωμένη απόδοση στον αγώνα;

«Υπήρχαν περιπτώσεις όπου μελέτησα το βίντεο του παιχνιδιού ξανά με μεγαλύτερη προσοχή. Ξέρετε για κάθε παίχτη διαθέτω μια ξεχωριστή ανάλυση. Όταν βλέπεις ότι ο ποδοσφαιριστής έχει στο β’ ημίχρονο μια καταστροφική επίδοση, σου δημιουργείται η απορία εάν ο παίχτης δωροδοκήθηκε ή απλά δεν είχε κέφι. Τότε κρατάς σε κάποιο βαθμό επιφυλάξεις απέναντι στον παίχτη και σκέφτεσαι αν θα ήταν καλύτερα να τον αφήσεις την επόμενη φορά εκτός ενδεκάδας».

Το έχετε κάνει;

 «Όχι. Τον ξαναχρησιμοποίησα. Διότι σκέφτηκα πως αν εκείνος θέλει να αντιστρέψει αγωνιστικά την προηγούμενη κακή του εμφάνιση, θα έχει διπλό κίνητρο».

Είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς με τον παίκτη γι’ αυτό το θέμα;

«Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις υπονοούμενα. Ο παίκτης δεν θα σου πει ούτε ότι έγινε κάτι αντικανονικό ούτε ότι εισέπραξε χρήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν περιμένω ειλικρίνεια».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο σκιάστηκε και την περασμένη σεζόν από έντονα περιστατικά οπαδικής βίας. Μερικοί προτείνουν να αποκλειστούν οι ελληνικοί σύλλογοι για ένα χρονικό διάστημα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις υποδεικνύοντας το παράδειγμα της Αγγλίας επί Θάτσερ. Συμφωνείτε;

«Το θεωρώ τελείως λάθος. Παίκτες και προπονητές αγωνίζονται ολόκληρο το χρόνο για την πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για να αναμετρηθούν με συλλόγους του εξωτερικού. Για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να αναμετρώνται οι εγχώριες ομάδες με αντιπάλους, όπως η Τσέλσυ ή η Μπαρτσελόνα και να έρχονται τέτοιες ομάδες στην Ελλάδα. Δεν εύχομαι σε κανέναν σύλλογο τον αποκλεισμό».

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος σκέφτεται  μετά τα πρόσφατα επεισόδια στον τελικό κυπέλλου στις 30/04/2011 μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρόμητου να διεξαχθεί ο επόμενος τελικός Κυπέλλου Ελλάδος σε γερμανικό έδαφος. Πώς κρίνετε αυτή την ιδέα;

«Θα χαιρόμουν. Θα έβλεπα τον αγώνα ζωντανά στο γήπεδο. Εδώ τουλάχιστον η αστυνομία κάνει τη δουλειά της σωστά».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×