Ουδείς... σοφότερος από τα λεγόμενα Σαρρή, Μώραλη

Για όλα τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο ερωτήθηκαν οι Γιώργος Σαρρής και Γιάννης Μώραλης, αλλά δεν έδωσαν σε όλα ικανοποιητικές απαντήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ και ο πρόεδρος της Super League τοποθετήθηκαν για τα καυτά θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως τη διαιτησία, τα στημένα, την πρόθεση του Απόλλωνα να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, τις προτάσεις του ΠΑΟΚ. Τα βρήκαν σκούρα οι δύο άνδρες σε ερωτήσεις για τους καταδικασθέντες για τα στημένα, αλλά και την στάση της ΕΠΟ στις προσφυγές ΠΑΕ σε πολιτικά δικαστήρια, δηλώνοντας μέχρι και... άγνοια. Παράλληλα, ζήτησαν από κοινού να γίνονται προτάσεις και όχι καταγγελίες, προκειμένου να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

Αρχικά ο Γιώργος Σαρρής δήλωσε: «Υπάρχει ένα κλίμα έντασης στο ποδόσφαιρο. Κάποιοι παράγοντες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο των ομάδων τους από τα δικά τους προβλήματα. Με πολιορκητικό κριό τη διαιτησία, διάφοροι δημιουργούν καταστάσεις που απαξιώνουν με πρωτοφανή τρόπο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αποφασίσουμε να απαντήσουμε θεσμικά εμείς και η Λίγκα».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Γιάννης Μώραλης σημείωσε: «Η ένταση δημιουργείται από μια σειρά θεμάτων, όπως η διαιτησία, οι άδειες, οι φάκελοι κλπ. Επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα και την πρόθεση να απαντάμε καθημερινά, δίνουμε αυτή τη συνέντευξη. Το ποδόσφαιρο έχει χορτάσει από καταγγελίες. Από προτάσεις στερείται. Υπάρχουν προφανώς και προβλήματα, αλλά προτάσεις συνολικές δεν έχουν γίνει από καμία ΠΑΕ. Κάθε ομάδα διοχετεύει επιμέρους καταγγελίες μέσω των ΜΜΕ και αν συζητηθούν ποτέ στη Λίγκα.

Δεν γίνεται αν δεν πετυχαίνουμε τη νίκη ή την επίτευξη των στόχων να προχωρούμε σε καταγγελίες. Ή να βρίσκουμε τα προβλήματα μετά τις 25, 26 αγωνιστικές. Όποιος καταγγέλλει από θέση ευθύνης θα πρέπει να αποδεικνύει αυτά που λέει. Αυτό κούρασε τους πάντες. Εγώ είμαι επαγγελματίας στο ποδόσφαιρο, έχουμε κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Θα πρέπει να σταματήσει η ανοχή σε όσους βγαίνουν και μας λένε απατεώνες. Θα πρέπει να παρέμβουν οι Εισαγγελείς, εμείς είμαστε στη διάθεσή τους».

Μώραλης για καταγγελίες Βελλή, Σκόρδα:

«Με τον κ. Βελλή γνωρίστηκα τον Αύγουστο. Έχω την καλύτερη εντύπωση. Συμφωνώ μαζί του σε μια δήλωση προ 20 ημερών, ότι δεν μπορείς να λες κάτι δίχως να μπορείς να το αποδείξεις. Πιστεύω ότι αυτές τις καταγγελίες που έκανε θα έχει τη δυνατότητα να τις αποδείξει. Την 26η αγωνιστική έγινε στημένη παρωδία η Σούπερ Λιγκ; Δεν ξέρω τι εννοεί με το σύστημα που ανεβοκατεβάζει ομάδες. Ο Απόλλων είναι μια ομάδα που έχει ανέβει 3 κατηγορίες σε 4 χρόνια. Διαφωνώ, λοιπόν, με τις συγκεκριμένες δηλώσεις που νομίζω έγιναν εν θερμώ. Είναι έντιμος και ηθικός, ας μείνει στο ποδόσφαιρο και ας βοηθήσει μαζί με άλλους ηθικούς να προχωρήσει το ποδόσφαιρο».

Για τον κ. Σκόρδα: «Είχαμε πάρει σειρά αποφάσεων για κάποιες ομάδες που θεωρούμε ότι χρειάζονται με την παρουσία τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν δέχομαι, λοιπόν, απόψεις και δηλώσεις ότι δεν θέλουμε ομάδες με 11.500 εισιτήρια κλπ. Αν μια ομάδα πέφτει αγωνιστικά, η Λίγκα δεν επηρεάζει. Σε αυτό που μπορούσαμε να βοηθήσουμε κάποιες ομάδες και το κάναμε και με το παραπάνω».

Για τις προτάσεις του ΠΑΟΚ και τους φακέλους με τα ύποπτα παιχνίδια:

Σαρρής: «Οι προτάσεις πήγαν απευθείας στο Υπουργείο, όχι στην ΕΠΟ. Έχουν συζητηθεί αυτές οι προτάσεις και στο παρελθόν. Για τις ψήφους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ ώστε να είναι περισσότερες υπάρχουν κάποια νομικά προβλήματα. Είμαστε σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκπροσώπων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για τις εκλογικές συνελεύσεις. Για τις πειθαρχικές επιτροπές η ΦΙΦΑ δεν δέχεται να διορίζονται από την Πολιτεία, η Πολιτεία επιμένει και καταλήξαμε στους συνταξιούχους. Τα μέλη των πειθαρχικών θα εκλέγονται ανά τετραετία, όπως και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας».

Για την αδειοδότηση: «Αυτό αφορά αποκλειστικά το ποδόσφαιρο, καμία άλλη εμπλοκή δεν είναι αποδεκτή από ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ. Είμαστε περήφανοι για τμήμα αδειοδότησης, δουλεύει άριστα. Υποψιάζομαι ότι και φέτος θα αρχίσει η διαδικασία ότι η κακιά ΕΠΟ δεν δίνει άδειες κλπ, όπως πέρσι. Θέλω να μπει θέμα στη Λίγκα ώστε να δημοσιοποιούνται όλοι οι φάκελοι όταν υπάρχουν αντιδράσεις. Έτσι θα σταματήσει η καχυποψία».

Για τη διαιτησία: «Η ΕΠΟ ακολουθεί ό,τι έχει υπογράψει με την ΟΥΕΦΑ. Ο τρόπος λειτουργίας της διαιτησίας είναι αυτός, ό,τι συμφωνήσαμε με την ΟΥΕΦΑ. Η καχυποψία είναι μεγάλη, ανακοινώσεις πριν, μετά ή στη διάρκεια των ματς. Οι διαιτητές είναι άνθρωποι. Θεωρώ ότι όλα τα λάθη είναι ανθρώπινα. Στη νέα σεζόν, στο σεμινάριο επιλογής διαιτητών Σούπερ Λιγκ, θα έρθει ο κ. Κολίνα να κάνει όλα τα τεστ, τα γραπτά κλπ. Να σταματήσει δηλαδή η ιστορία για το ποιος φτιάχνει τους πίνακες κλπ».

Για τις τροποποιήσεις: «Για να μην ξανασυμβεί αυτό το πρόβλημα με την καθυστέρηση για τα πρωταθλήματα, αποφασίσαμε τον Δεκέμβρη να κάνουν πρόγραμμα τριετίας ώστε οι προκηρύξεις Σούπερ Λιγκ και Φούτμπολ Λιγκ να είναι εναρμονισμένες».

Για τα ύποπτα παιχνίδια: «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μη δυσφημείται άδικα κάποιες φορές το ποδόσφαιρο. Φέτος μας έχουν έρθει 9 φάκελοι. Πιθανώς κάποιοι να αξίζουν περαιτέρω ελέγχων. Αυτό θα το κρίνει ο Εισαγγελέας, όχι η ΕΠΟ. Έχω κάνει μία πρόταση στους αρμόδιους Υπουργούς, μιλώντας και με την ΟΥΕΦΑ. Να δημιουργηθεί επιτροπή από ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ, Φούτμπολ Λιγκ, ΟΥΕΦΑ και ένα διορισμένο Εισαγγελέα από την Πολιτεία. Ωστε να αξιολογούν τους φακέλους που έρχονται. Να μη φτάνουν καν οι φάκελοι στην ΕΠΟ».

Μώραλης: «Συμφωνώ ότι θα πρέπει να σταματήσει ο καταγγελτικός λόγος. Είναι θετικό ότι αρχίζουν και γίνονται προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί στη Λίγκα, μόλις γίνει αυτό θα τις μελετήσουμε και να γίνει μια συζήτηση. Αυτό περιμένουμε. Καμία ομάδα δεν έχει κάνει προτάσεις. Κι ο Παναθηναϊκός που συντάχθηκε σήμερα με τον ΠΑΟΚ, δεν έχει κάνει προτάσεις στη Λίγκα. Ούτε για τους δανεικούς, εκτός από τον Αστέρα Τρίπολης, έχει έρθει κάποια πρόταση. Αντιμετωπίζω θετικά τις προτάσεις του ΠΑΟΚ για να συζητηθούν και να πάρουμε αποφάσεις. Θα εισηγηθώ στη Λίγκα να γράφονται πρακτικά, ώστε να ξέρουμε όλοι τι λέγεται μέσα στις συνεδριάσεις και τι λένε μετά απ' έξω. Γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε. Στα βασικά θέματα θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να υπάρχει ενιαία γραμμή, όπως στο θέμα των φακέλων για τα ύποπτα. Και εδώ πιστεύω ότι θα πρέπει να βγαίνουν όλοι οι φάκελοι στη φόρα».

Για το τι είπε ο Πλατινί για τους φακέλους με τα ύποπτα:

Σαρρής: «Ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αλλά μόνον εδώ γίνεται αυτός ο θόρυβος. Η ΟΥΕΦΑ έχει πάρει κάποιες αποφάσεις και δεν μπορεί να τις αλλάξει. Επιμένω στην πρότασή μας για τη δημιουργία της επιτροπής».

Μώραλης: Στα βασικά θέματα θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να υπάρχει ενιαία γραμμή, όπως στο θέμα των φακέλων για τα ύποπτα. Και εδώ πιστεύω ότι θα πρέπει να βγαίνουν όλοι οι φάκελοι στη φόρα.

Ο Κολίνα θα έχει τον ίδιο ρόλο με την τωρινή ΚΕΔ;

Σαρρής: «Ο κ. Κολίνα θα κάνει τα σεμινάρια και την επιλογή των διαιτητών το καλοκαίρι».

Αν αποσύρει ο κ. Βελλής την ομάδα του, τί θα κάνετε;

Μώραλης: «Θέλω να πιστεύω ότι ήταν πάνω στην ένταση της στιγμής. Δεν θα είναι ευχάριστο να φύγει μια ομάδα από το πρωτάθλημα, υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις, αν κρίνει ο κ. Βελλής ότι πρέπει να το κάνει δεν μπορώ να πω κάτι. Αλλά ο κ. Βελλής δεν είχε κάνει τέτοιες καταγγελίες μέχρι την 26η αγωνιστική, γι’ αυτό εξεπλάγην».

Η ΕΠΟ κατηγορείται ότι οι πίνακες κάθε χρόνο γίνονται με βάση της Ενώσεις. Οι Ενώσεις έχουν διαιτητές; Γιατί είναι δύσκολο όσοι ορίζουν τους διαιτητές να πουν αν οι διαιτησίες ήταν πετυχημένες ή όχι.

Σαρρής: «Απαγορεύεται από την ΟΥΕΦΑ να σχολιάζουν οι υπεύθυνοι της ΚΕΔ τις διαιτησίες. Επίσης απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται οι βαθμολογίες. Δεν υπάρχει Ένωση από αυτές που δεν μας ψήφισαν που δεν έχουν διαιτητές, ακόμη και στη Σούπερ Λιγκ. Αντίθετα κάποιες που μας ψήφισαν δεν έχουν διαιτητές».

Για τις καταγγελίες του Κούγια:

Σαρρής: «Δεν θέλω να απαντήσω στα μυθεύματα του κ. Κούγια. Άλλωστε έχω στοιχεία στα χέρια μου τα οποία όχι μόνο διαψεύδουν, αλλά και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Κούγια».

Για το γεγονός ότι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες είναι εναντίον του Σαρρή:

Σαρρής: «Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στους ίδιους».

Μώραλης: «Όταν κάποιος δεν λέει το πρόβλημα τότε πως θα γίνει η εγχείρηση που απαιτείται το ποδόσφαιρο. Όλα λύνονται μέσα από το διάλογο, αλλά για να συζητήσεις πρέπει να μας πει κάποιος το πρόβλημα που έχει. Στη Σούπερ Λίγκα υπάρχουν πρόεδροι που δεν ξέρουν που πέφτουν τα γραφεία της Λίγκας.

Προσπαθούμε να συντηρήσουμε το προϊόν μήπως μπορέσουμε να πάμε λίγο καλύτερα στο μέλλον. Δεν θα γίνουμε Πριμέρα Ντιβιζιόν ούτε Πρέμιερ Λιγκ».

Για τους φακέλους με τα στημένα:

Μώραλης: «Όταν αποδεικνύεται ότι στήνονται παιχνίδια θα πρέπει να πηγαίνουν στη φυλακή ή όπου λέει ο νόμος. Τα στοιχεία είναι ακριβέστατα ωστόσο δεν οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα».

Για το εάν υπάρχει ενημέρωση των αθλητών για τον παράνομο στοιχηματισμό:

Σαρρής: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει από τις μικρές Εθνικές ομάδες και θα επεκταθούμε σε όλες τις ομάδες και τις κατηγορίες για να ενημερωθούν όλοι για το συγκεκριμένο θέμα».

Μώραλης: «Ένας ποδοσφαιριστής εάν είναι απλήρωτος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάει σε παραβατικές συμπεριφορές. Όσον αφορά τα στημένα κάναμε τα σεμινάρια μας στα 19-20 γιατί εκεί θεωρούμε ότι δημιουργούνται οι χαρακτήρες. Δεν θεωρώ ότι δεν κάνουμε τίποτα… Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν είναι ότι δεν μας απασχολεί…».

Για τις ομάδες Β’:

Μώραλης: «Είναι κάτι το οποίο ψάχνουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε πρόταση στην ΕΠΟ και με την οποία θα συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει και τι όχι».

Για την αναδιάρθρωση και τις παρεκκλίσεις

Σαρρής: «Η αναδιάρθρωση ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Εγώ τότε ήμουν πρόεδρος της Δ’ Εθνικής. Μετά από δύο χρόνια αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση. Συζητήσαμε με όλους τους φορείς και καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση. Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί πιστεύω ότι ένα κράτος 10.000.000 δεν μπορεί να έχει 65 επαγγελματικές ομάδες. Βλέπατε τι γινόταν στις ομάδες της Γ’ Εθνικής».

Μώραλης: «Γνωρίζαμε το πλάνο της ΕΠΟ για την αναδιάρθρωση, αλλά δεν υπήρχε καμία απόφαση. Ετσι εμείς αποφασίσαμε το 2-2 το καλοκαίρι. Αν η ΕΠΟ θεωρούσε ότι δεν είναι σωστό, θα μπορούσε να μας επιστρέψει την προκήρυξη».

Για το τι μεσολάβησε και έφυγε ο Σάντος:

Σαρρής: «Τότε το είχα δηλώσει αυτό γιατί εκείνη την αίσθηση είχα. Θα τον έχουμε στο Μουντιάλ. Είναι νωρίς να σας πω για το προφίλ του νέου προπονητή. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρότζεκτ του Σάντος».

Για τις βελτιώσεις που χρειάζονται στο πρωτάθλημα:

Μώραλης: «Κοιτάμε και ξένα μοντέλα, πρωταθλήματα με χώρες με ίδια χαρακτηριστικά με τη δική μας. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πλέι οφ με 6 ομάδες και οι υπόλοιπες να παίζουν πλέι άουτ και άλλα τέτοια. Εδώ όμως θέλω να πως ότι ο καθένας παρουσιάζει τα πράγματα όπως θέλει.

Για παράδειγμα δεν μας εξέπληξε η πτώση των εισιτηρίων. Η ΑΕΚ έπεσε και στην έδρα της αγωνίζεται η Καλλονή. Ο Παναθηναϊκός έφυγε από το ΟΑΚΑ και πήγε στη Λεωφόρο. Στα ντέρμπι  με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ έκοβε τουλάχιστον 100.000 εισιτήρια και τώρα μάξιμουμ 32.000. Άρα πως να μην πέσουν τα εισιτήρια».

Για την προσφυγή του ΠΑΟΚ στα πολιτικά δικαστήρια κατά του Δώνη:

Σαρρής: «Το θέμα της προσφυγής του ΠΑΟΚ στα πολιτικά δικαστήρια δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής στην ΕΠΟ. Αν υπάρξει κάποια απόφαση από κάποιο δικαστήριο που θα παρεμβαίνει στο θέμα αυτό τότε τίθεται θέμα αυτοδιοίκητου».

Για το πρόγραμμα του Σάντος στις Εθνικές:

Σαρρής: «Το πρόγραμμα Σάντος αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Έχουν ανιχνευτεί ήδη αρκετά ταλέντα και αυτό θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου».

Για τον αριθμό των Ελλήνων στο πρωτάθλημα:

Μώραλης: «Το ιδανικό θα είναι να παίξουν παραπάνω Έλληνες. Αυτό είναι καλό και για την Εθνική ομάδα. Θεωρώ ότι έρχονται κάποιοι μέτριοι ξένοι που έρχονται και θα μπορούν στη θέση τους να αγωνίζονται Έλληνες. Είμαστε ικανοποιημένοι από τον αριθμό Ελλήνων που παίζουν».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×