Πλαστική πρόσθιου χιαστού

Η αναθεώρηση της συνδεσμοπλαστικής του προσθίου χιαστού απαιτεί πολύ καλό προεγχειρητικό σχεδιασμό (αξιολόγηση με CT, MRI), ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία.

Διονύσιος Π. Χίσσας

Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητίατρος

Η διενέργεια της επέμβασης γίνεται συνήθως σε 1 ή όταν αυτό απαιτείται σε 2 στάδια ( σε περίπτωση που τα οστικά τουνελ από την 1η επέμβαση είναι πολύ διευρυσμένα χρειάζεται πρώτα τοποθέτηση και ενσωμάτωση οστικών μοσχευμάτων και σε 2ο χρόνο αποκατάσταση του προσθίου χιαστού).
Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται αρθροσκοπικά.
Τα ποσοστά επιτυχίας έπειτα από μια συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού κυμαίνονται γύρω στο 90-93%. Οι συχνότερες αιτίες αποτυχίας της επεμβάσεως αυτής θεωρούνται:
•    η μη ακριβής τοποθέτηση του μοσχεύματος (των τούνελ) στην αρχική επέμβαση
•    αποτυχία ενσωμάτωσης του μοσχεύματος
•    αποτυχία αναγνώρισης και αποκατάστασης συνοδών κακώσεων που είναι αιτίες αστάθειας (πχ. Οπίσθιας έσω γωνίας)
•    ένας νέος τραυματισμός
•    ιδιαίτερα επιθετική αποκατάσταση – πρώιμη επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες
•    προηγούμενη χρήση συνθετικού μοσχεύματος
Η επιλογή του μοσχεύματος που θα χρησιμοποιηθεί είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως, της περιοχής τοποθέτησης των νέων τούνελ, του μοσχεύματος που χρησιμοποιήθηκε στην 1η επέμβαση, καθώς και των πιθανών συνοδών κακώσεων του γόνατος. Χρησιμοποιείται συνήθως μόσχευμα προερχόμενο από δωρητή (Ετερόλογο – Αχιλλείου ή οπισθίου κνημιαίου τένοντα) ή αυτόλογο μόσχευμα ( Ημιτενοντώδους – Ισχνού ή επιγονατιδικού τένοντα).

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×